hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Már csak csütörtökön 4-ig lehet szülni Mosonmagyaróvárott

Egyelőre nem teljesültek az önkormányzati határozatba öntött lakossági kérések, a kórház teljesítménymutatói pedig a plusz ügyeleti díjak miatt romlanak, írja a 24.

Negyedik hónapja sokkolja a helyzet a hivatalosan 34 ezer lakosú Mosonmagyaróvár és a kórház ellátókörzetébe tartozó térségi társulás 26 településének lakóit – becslések szerint mintegy 100 ezer embert –, hogy az intézményt lényegében nappali kórházzá degradálták. Egyes osztályai márciustól csak hétköznap, munkaidőben fogadnak pácienseket, így számos kezelésért Győrbe vagy Sopronba kell utazni.

A kismamák hétvégi szállítása, szülés továbbra sem lehetséges az óvári kórházban a hét végén. Sőt, már pénteken sem: csütörtökön délután 4 és hétfő reggel 8 között Mosonmagyaróváron nem lehet szülni, az érintetteknek a megyei kórházba kell menniük. A csütörtökön szülő nőket 48 óráig megfigyelik a kórházban, szombaton pedig hazaengedik őket, a szülészeten szombaton van ügyeletes orvos, vasárnap azonban nincs, így vasárnapra bezárják az osztályt, legközelebb hétfő reggel fogadnak pácienseket.

Hivatalosan semmit sem közölt az önkormányzat, az OKFŐ és a Belügyminisztérium azóta arról, hogy mi történt az ügyben. A lap úgy tudja, a miniszteri megbízott-jelölttel tárgyaltak az illetékesek, de végül nem nevezték ki, az OKFŐ inkább maga intézi az ügyet. Közben a kórház teljesítménymutatói vészesen romlanak. A csökkentett működés következtében kevesebb beavatkozást végeznek, kevesebb ellátást nyújtanak, miközben a költségek nem csökkennek, hanem a plusz ügyeleti díjakkal még nőnek is; egyre nő a mínusz a Karolinában. A 24 úgy tudja, a veszteség finanszírozásának átvállalását kéri az állami fenntartó az önkormányzattól.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink