hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Egészségipar

Magyar találmány a sportolói tragédiák megakadályozásáért

Magyar találmány segít az élsportolók egészségének megőrzésében, valamint a túlterhelés elkerülésében. A Testnevelési Egyetemen tesztelték a még fejlesztés alatt álló eszközt, amely idővel a társadalom más rétegein is segíthet. A hvg.hu a fejlesztőkkel beszélgetett.

A találmányból, melyet a Mobilitás és Multimédia Klaszter és a Magyar Labdarúgó-szövetség is felkarolt, akár világpiaci siker is lehet. Bár jelenleg is léteznek olyan eszközök, melyek mérik a sportolók adatait edzés előtt, közben és után, az új fejlesztés komplexebb megoldást kínál, hiszen komoly orvosi háttér támogatná a mérést, amely azonnal jelzi az anomáliákat.

„2005 óta dolgozunk ezen, még az orvosi hátteret kell mögé tennünk – mondta Kocsis Gyöngyi, az I-QRS fejlesztőcég kutatási igazgatója. – Jelenleg többféle telemetrikus eszköz is van forgalomban, amelyek például egyszerre mérik egy egész csapat élettani adatait, de egy szakértőnek akkor is a monitor előtt kell állnia és néznie, hogy tapasztal-e valakinél rendellenességet. Az általunk kifejlesztett eszköz éppen ennek a betáplált orvosi háttérnek, tudásnak a segítségével jelzi azonnal, ha eltérés mutatkozik, valamint ott helyben megoldást is kínál.”
 

 A tenyérben elférő kis eszköz egy mérőszerkezetre és egy adatelemző szoftverre épül. Méri az élettani paramétereket, a belső (EKG, testhőmérséklet, gyorsulás stb.) és a külső környezeti tényezőket (hőmérséklet, páratartalom). Mivel a készülék mobilkommunikációra is képes, az adatokat rögtön továbbítja az edzőnek és az orvosnak, akik laptopon nézve az eredményeket azonnal észrevehetik az eltéréseket.

Az eszközt a mellkasra (tehát a szív közelébe) kell szíjazni, ezt a Testnevelési Egyetemen Hadfi Dániel Európa-bajnok cselgáncsozó tesztelte előbb laboratóriumi, majd edzéskörülmények között.

 

HVG Online

cimkék

hirdetés

Könyveink