hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

KSH: megháromszorozódott az orvosok átlagbére

A KSH adatai szerint az orvosok átlagbére három év alatt megháromszorozódott, írja összeállításában a 24.hu.

Az 1-es főcsoportban, ahova a gazdasági, igazgatási, érdek-képviseleti vezetők, törvényhozók tartoznak, bő negyven százalékkal nőtt a törvényhozók, a miniszterek, az államtitkárok, illetve a kulturális vagy gyermek- illetve idősgondozási tevékenységet folytató egységek vezetőinek bére. Kiugróan magas, 120 százalékos növekedés figyelhető meg az egészségügyi vezetőknél: ők tavaly a korábbi 753 ezer forintos bruttó fizetésük helyett átlagosan már 1,6 millió forintot vihettek haza havonta. A kategóriában a legtöbbet a törvényhozók, az államtitkárok, a miniszterek keresnek – az ő járandóságuk havi bruttó 1,8 millió forint felett volt.

A 2-es főcsoportban (a felsőfokú képzettség önálló alkalmazását igénylő szakmák esetében) az egészségügyi dolgozók végeztek: a bérrendezés és a hálapénz kriminalizálása után egy általános orvos háromszor annyit keresett 2022-ben, mint három évvel korábban (bruttó 426 ezer helyett 1,27 millió forintot), egy szakorvos pedig két és félszer annyit (785 ezer forint helyett bő kétmillió forintot).

Az utóbbihoz hasonló arányú a növekedés a fogorvosok, fogszakorvosok körében (bruttó 330 ezer forintról 824 ezer forintra nőtt a bruttó bérük átlagosan), míg a pszichológusok bérpapírján 345 ezer forint helyett már 642 ezer forint szerepelt a tavalyi évben. A kategória ötös toplistájába bekerültek még a felsőfokú képzettséget igénylő ápolónők, akik 432 ezer forint helyett 740 ezer forintból gazdálkodhattak három év elteltével.

A 3-as főcsoportban (egyéb felsőfokú vagy középfokú képzettséget igénylő foglalkozások) jelentős növekedés volt a szülész(nő)i tevékenység segítőinél (334 ezerről 592 ezerre nőtt a fizetésük), a fogászati, illetve általános egészségügyi asszisztenseknél, továbbá az egészségügyi dokumentátoroknál – írja a 24.hu.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink