hirdetés
2024. május. 11., szombat - Ferenc.

Kórházbezárás: a társadalmi rémálom

Ahhoz, hogy az emberek elfogadják, hogy kevesebb kórház is elegendő volna, lakossági kampányokra lenne szükség, mondja a Vasárnapi Híreknek Pásztélyi Zsolt.

Szükség lenne a fekvőbeteg-ellátó rendszer átalakítására, de a magyar lakosság megszokta a kórház közelségét, illetve a kórház megléte településtúlélési kérdés is – mondja Pásztélyi Zsolt, a Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke. Hiszen ahol egy intézmény megszűnik, ott a munkahely és az értelmiség megtartásának képessége is csökken. Ez tehát komplex kérdés, és a lakosság nehezen dolgozza fel az ilyen irányú változásokat.

„Több mint két évtizede előttünk van ez a teendő, de a kérdésben megoldás annak politikai vetülete miatt nem születhetett. 2007-ben egy jelentős kórházi ágyszámcsökkentés történt, de azóta a politikusok nem akarnak vállalni egy ilyen konfliktust, ami érthető, hiszen amint szóba kerül egy kórházbezárás, már érkeznek is a helyszínre a tüntetők. A megoldást az jelenthetné, ha a kórház épületében maradna a krónikus ellátás és társulna mellé egy jól szervezett, akár késő estig kitolt járóbeteg-szakellátás, valamint éjszakai háziorvosi ügyelet. Utóbbit is fontos volna erősíteni” – mondja az elnök.

A járóbeteg-szakellátás Pásztélyi Zsolt szerint a betegek számára is biztonságosabb lehet, hiszen így nem találkoznak a speciálisan a kórházakban megjelenő – egyébként a világon mindenhol problémákat okozó – baktériumokkal, amelyek már számos antibiotikumnak ellenállnak és kórházi fertőzéseket okoznak. Emellett költséghatékonyság szempontjából is kedvezőbb a járóbeteg-szakellátás erősödése, hiszen így megspórolhatók a kórházak úgynevezett hotelköltségei, vagyis azok az összegek, amelyek a betegek bennfekvéséhez kötődnek. Egyre népszerűbb az egynapos sebészet is, mikor a beteg reggel megérkezik az intézménybe, elvégzik a szükséges – általában kisebb – beavatkozást, majd délután hazaengedik. Ehhez persze megfelelő szociális körülményekre is szükség van: közelség, jó közlekedés és megfelelő lakáskörülmények.

„Ahhoz, hogy az emberek elfogadják, hogy kevesebb kórház is elegendő volna, lakossági kampányokra lenne szükség. Tudatos, hosszú távú érzékenyítés szükséges, hogy ezt megértsék” – mondja Pásztélyi Zsolt.

A teljes cikk

(forrás: Vasárnapi Hírek)
hirdetés

Könyveink