hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Kincses Gyula: A téeszesítés nem perspektíva

Szeretnék, ha rendeleti úton finomítható lenne a már elfogadott törvénymódosítás, mondta Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az Index Kibeszélő című műsorában.

A Magyar Orvosi Kamara egyetért azzal a ténnyel, hogy az egészségügyi rendszert át kell alakítani, át kell szervezni, hozzá kell igazítani a megváltozott környezethez, viszont hiányolják a részletszabályok egyeztetését az egészségügyi törvény elfogadott módosításából – mondta Kincses Gyula, a MOK elnöke a Kibeszélőben.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a törvény egyes elemeiben nem sikerül rendeleti lehetőségekkel finomítani, úgy elképzelhető, hogy az orvostársadalom egy része a jövőben nem végez túlmunkát, vagyis csak az adott munkaidőkeretében dolgozik, de akár felmondások is jöhetnek. Megvan az a veszélye, hogy tovább fog növekedni a szakdolgozó- és orvoshiány.

Több szakember úgy dolgozik, hogy a főállása mellett vállalkozóként, másodállásban, más kórházakban is besegít. Ha az egészségügyi törvény módosítása által megszűnik ennek a lehetősége, akkor egyes területeken nem lesz, aki ellássa a betegeket.

Kincses Gyula azt mondta, az a félelmük, hogy a szakmai autonómia sérülhet a törvénymódosítás által létrejövő egészségügyi struktúrával. A kamara álláspontja szerint többszektorú egészségügyre lenne szükség, ahol a vállalkozásoktól a magánszolgáltatókig az egészségügyi szolgáltatók jobb ellátást tudnak nyújtani, egységesen szabályozott rendszerben.

Vannak jó irányok, de nem ismerjük a részleteket, és vannak olyan részletek, amik fontosak lennének, például a finanszírozás. Erről semmit nem tudunk. Ugyanígy azt is mindig leírtuk, hogy a köz és a magán viszonyának rendezése nélkül nem lehet tisztességes egészségügyet csinálni, és erről sem volt szó – emelte ki a MOK elnöke, hozzátéve, ezeknek a vitáknak a lefolytatása nem megúszható, nem lehet a szőnyeg alá söpörni.

(forrás: Index)

cimkék

hirdetés

Könyveink