hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.

Kevés az asszisztens, maguknak képeznek

Saját forrásból képez aneszteziológiai és műtős szakasszisztenseket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház.

Az aneszteziológiai képzésben tizenöten, a műtősnőiben pedig huszonöten kezdik meg tanulmányaikat – számol be az MTI az intézmény főigazgatójának pénteki sajtótájékoztatójáról. Mint Adorján Gusztáv elmondta, a negyven emberből tizenketten most is a kórházban dolgoznak. A tervek szerint 2017 szeptemberében befejeződő, 1100 órás tanfolyamok a kórház dolgozóinak ingyenesek lesznek, a külsősöknek tandíjat kell fizetniük. A kórház vezetője kifejtette, különösen a speciálisan képzett dolgozók hiányoznak az egészségügyi ellátórendszerből, ami a két szakterület esetében fokozottan igaz; a mindennapos betegellátást érzékenyen érintik például a műtősnő hiányában elmaradó műtétek. A két képzést saját szervezésben és erőforrásból, pályázati támogatás nélkül indítják el. Nyíregyháza mellett Debrecenből, Miskolcról, Kisvárdáról, Egerből és Kecskemétről is vannak jelentkezők, az érintettekkel tanulmányi szerződést köt a kórház.

A kezdeményezés nagy előnye, hogy a kórházban növekszik a szakképzett munkavállalók száma, növelhető a műtői kapacitás, ezzel együtt a városlisták is rövidülhetnek – tette hozzá a főigazgató. A felsőfokú OKJ-s szakképesítést adó tanfolyamokon kórházi szakorvosok és szakasszisztensek, valamint vendégelőadók oktatnak.

A szabolcsi gyógyintézményben központi forrásból elindul egy felzárkóztató program is, amelyre az alapápolási képesítéssel sem rendelkező dolgozók jelentkezhetnek. Huszonkilencen általános ápoló, tizenketten pedig csecsemő- és gyerekápoló képesítést szerezhetnek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink