hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Készül a kórházi szerződéskataszter

Jelenleg is folyik a már állami irányítású, korábban megyei és fővárosi fenntartású kórházak szerződéseinek vizsgálata. Az átvizsgálással és a kontraktusok rendszerezésével szerződéskataszter jön létre – írja a Magyar Hírlap.

A dokumentumokat az intézmények átadás-átvétele kapcsán kérte be az új fenntartó, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI). A kataszter később országos szinten működik majd, hiszen most a városi kórházak átvétele van folyamatban. Ám a munka nem egyszerű, tekintve, hogy egy nagyobb intézmény akár több ezer szerződéssel is rendelkezik.

Az adatszolgáltatás nem kis feladatot jelentett az intézményeknek, a lap által megkérdezett főigazgatók azonban úgy fogalmaztak, legalább maguk is áttekinthették érvényes kötelezettségeiket. A szerződések egy része a háttérszolgáltatásokra, pél­dául a mosatásra, étkeztetésre, takarításra vonatkozik, az ilyesmit ugyanis gazdasági okokból csaknem minden kórház igyekezett idejében „kiszervezni”, külső cégeknek átadni. Ennél lényegesebb azonban az a kör, amely a betegellátással szorosan összefüggő tevékenységeket öleli föl. Jellem­zően a diagnosztikai vizsgálatok – labor, képalkotás – tartoznak ide. Ezeket is nagyon sok helyen külsősök végzik. A velük kötött szerződés – a közkeletű szóhasználattal ellentétben – viszont nem privatizációs jellegű, hiszen kórházi vagyon nem került a tulajdonukba. Hasznuk a betegellátásért járó közfinanszírozásból van. 

Ugyanebbe a kategóriába tartoznak azok a megállapodások is, amelyek konkrét gyógyítói feladatok elvégzéséről szólnak. Itt vegyes a kép, egyes kórházakban például az ügyeleti szolgálatot teljesítik úgynevezett közreműködő orvosok vagy csoportok, vállalkozóként vagy gazdasági társaságként. Másutt viszont teljes ellátási formára, így például egy-egy kórházi osztály működtetésére vonatkozik a megbízás. E tekintetben különösen emlékezetes az egri Markhot-kórház esete, amikor az intézmény működtetését 2008-ban – országos felháborodás közepette – a HospInvest Zrt. nyerte el a hevesi megyegyűlés döntése nyomán – emlékeztet a Magyar Hírlap.

(forrás: Magyar Hírlap)

Könyveink