hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Hogyan tovább?

 A Magyar Kórházszövetség szerint ellehetetlenül az egészségügy, ha a teljesítménykorlátozást megtartja az új miniszter. Az ágyszámcsökkentést csak akkor tudja elfogadni a szervezet, ha az párhuzamosan a járóbeteg-szakellátás fejlesztésével jár.

Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke  szerint mindenképpen változtatni kell az ágyszámelosztás jelenlegi rendszerén, mert a liberális párt által levezényelt egészségügyi reform következtében épp ott nem tudják ellátni a betegeket, ahol a legnagyobb szükség lenne rá.
Lapértesülések szerint az új finanszírozási rend bevezetésével a kórházi ágyak ötöde szűnhet meg. Az állam nem a maximális, hanem a minimális ágyszámot határozná meg a kórházakat fenntartó önkormányzatoknak. Az előírt ágymennyiséget - a kihasználtságtól függetlenül - garantáltan finanszírozná az egészségbiztosító, ami állandó bevételt jelentene a kórházaknak. A kvótán felüli ágyakra viszont szigorú elszámolást vezetnének be, az OEP csak a tényleges esetszámot fizetné ki. A teljesítménykorlátozást az új finanszírozási rend is meghagyná. Szakértők szerint az új egészségügyi miniszter abból indult ki, hogy az ágyak 20-25 százalékát jelenleg sem használják ki a kórházak.

 (HírTV)

cimkék

hirdetés

Könyveink