hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Három lépéssel halad előre a kormány az egészségügyben

A megfelelő feltételek biztosítása, a teljesítmény értékelése, és az ápolók béremelése jelenti most az előrelépést – hangzott el a Kormányinfón.

A gazdaságvédelmi akcióterv módosításának ismertetésével nyitotta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfői Kormányinfót, ahol leszögezte, lendületet kel adni a gazdaságnak, ezért a vállalkozások esetében árplafont vezetnek be az áram árában, amelyet 200 EUR/megawattban állapítottak meg a feldolgozóiparban, a szálláshelyeknél, és a raktározás-szállításnál. A kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával abban állapodott meg, ellenőrizni fogják, hogy ezekben a szektorokban nem lesz áremelés. A gázárak esetében – mivel abban az Európai Unióban nincs mérvadó eltérés, így nem befolyásolják a vállalkozások versenyképességét – nem terveznek hasonlót.

Augusztustól az év végéig hideg élelmiszerre is felhasználható lesz a SZÉP-kártyák egyenlege, a munkáltatók a keretet is emelhetik, a jelenlegi 450 ezer forintról 650 ezer forintra.

Ez a húsz százalékos orvosbércsökkentés indoka

Elsősorban az ápolók elvándorlását kell megakadályozni, orvoselvándorlás elsősorban a nyugati határrészen jellemző, őket kell Magyarországon tartani – reagált Gulyás Gergely az egészségügy átalakítását és az orvosbérek 20 százalékkal való csökkentését firtató felvetésre.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) bértáblára vonatkozó javaslatát fogadta el a kormány, ennek alapján a bértömeget jól határozták meg a költségvetésben, azonban ennek kidolgozása során teljesítményelemeket nem vettek figyelembe. Ezt a hibát orvosolni kell, ezért teszik lehetővé a kórházigazgatóknak az orvosok teljesítményének értékelését is, pótolva a hálapénz kivezetését, amely „teljesítményelvű elemként” szerepelt az egészségügyi ellátás során – mondta a miniszter.

A megfelelő feltételek biztosítása, a teljesítmény értékelése, és az ápolók béremelése: ez az a három lépés, amellyel az egészségügyben most előre tudunk haladni – fogalmazott Gulyás Gergely.

Leírható extraprofitadó

A gazdasági akcióterv 3. pontja extraprofitadóra kötelezettek körébe sorolta a gyógyszerforgalmazókat és gyártókat is, ennek értelmében a különadójukat 28 százalékról 40 százalékra emelték.

A kormány most arról döntött, hogy július 1-jétől 20 százalék leírható az adóteherből abban az esetben, ha azt beruházásra vagy kutatás-fejlesztésre költik az érintett vállalatok. A gyártók esetében a jövő évre megfelezett extraprofitadó még egyszer megfelezhető, ha azt az említett célokra fordítják – jelentette be a miniszter, aki azt mondta, a költségvetés stabilitása és a kutatás-fejlesztésre fordított összegek arányosítása indokolta a döntést. A gyógyszeripartól egyébként 30 milliárd forintnyi adóbevételre számítottak, ennek megfelezésével a kormány – a költségvetés kifeszített keretein belül – nagy lépést tettek annak érdekében, hogy a gazdasági fejlődés biztosított legyen.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. június 19-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. június 19-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink