hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Gyógyszergazdálkodás – észrevételek a kormányprogramhoz

A betegek terheinek növekedésben nem a gyógyszergyártók folyamatos áremelése és emelkedő marketing-költsége volt a döntő, hanem az, hogy a kormányzat minden terhet a betegekre és a gyártókra hárított.

A gyógyszergazdálkodás áttekintése és a hosszabb távra történő tervezése üdvözlendő célkitűzés az új kormányzat részéről. A piac minden szereplőjének fontos, hogy kiszámítható és a tisztességes üzleti lehetőségek érvényesülését biztosító szabályozások jelenjenek meg, amiben sem csoportérdek, sem pedig a korrupció és indokolatlan haszonszerzés lehetősége ne álljon fenn sem a gyártónak,sem a forgalmazóknak, de a gyógyszerészek egyes csoportjának sem.

A betegek terheinek sajnálatos módon bekövetkezett növekedésben azonban nem a gyógyszergyártók folyamatos áremelése és emelkedő marketing-költsége volt a döntő, hanem az, hogy a kormányzat minden terhet a betegekre (és nem kis részben a gyártókra) hárított és a támogatások elvesztését a betegeknek  kellett az ezáltal drágább gyógyszerben megfizetni.

 

Vonatkozott ez olyan gyógyszerekre is, amelyek hozzáférhetősége és támogatotti volta népegészségügyi szempontból indokolt volt. Ilyen volt pl.a Pharma Nord Glukozamin készítménye is, amely kikerült a támogatásból, ahol is a még 25%-os Tb támogatás is sokat jelentett költségtakarékosságban a  rászoruló, idős beteg populációnak akik az artrózistól szenvednek és porcépítő gyógyszerre szorultak. Helyette sokan ma fájdalomcsillapítót és drága, sokszor hatástalan készítményeket vesznek meg, a reklámok hatására amelyeknek nincs betegséget gyógyító hatása..

A párhuzamos gyógyszerimport nem biztos, hogy  a betegek számára a patikai árakban jelentős csökkenést eredményezhet, gyógyszerbiztonságossági szempontból viszont számos problémát vet fel.

A gyógyszergyártók  számos előnyt is biztosítanak az orvosoknak, akik segítségükkel jutottak el szakmai szempontból fontos és értékes konferenciákra, rendezvényekre, jelenleg már hazai viszonylatban is, mivel erre sem az intézményük, sem pedig az orvosok fizetése semmilyen lehetőséget nem teremtett meg. Erre hosszabb távon sem látszik semmi anyagi forrás számukra.

 

A patikapiac liberalizálása csak része volt a piacgazdasági szemlélet érvényesülésének és a kisforgalmú helyeken is meg lett volna  lehetősége a patikanyitásnak, de a kompenzáció és támogatás részükre nem volt olyan lehetőség, amivel a működtetést tartósan meg lehetett volna oldani, nem beszélve a szakember-ellátottságról, mivel még nagyvárosokban is megoldatlan a gyógyszerész utánpótlás, de különösen aggasztó a kistelepüléseken, mivel a fiatal végző szakembereknek semmilyen perspektívát nem jelent egy vidéki kis patikában dolgozni jelenleg és vélhetően későbbiekben sem.

 

Dr. Sándor Edit

orvosigazgató

Pharma Nord Kft

hirdetés

Könyveink