2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Gulyás Gergely: Rendelkezésre állnak a kórházi kapacitások

A kórházakban kapacitásprobléma nincs, minden ezzel ellentétes hír álhír – szögezte le Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

Közel vagyunk a harmadik hullám csúcsához, ami néhány napon bekövetkezik, de a legpesszimistább előrejelzések szerint is tetőzni fog a járvány március végére – mondta a csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A számok rendkívül rosszak, de a prognózisok is ezt vetítették előre – jegyezte meg a politikus, miután elsorolta a mai adatokat.

Iszonyatos munkát végeznek az ápolók és az orvosok, de a kórházakban a szabad kapacitások rendelkezésre állnak úgy az eszközök mint a személyi állomány tekintetésben – folytatta Gulyás Gergely. – A most használatban lévő 1170 lélegeztetőgép mellet további  1700 készülék áll rendelkezésre, és 11 ezer szabad kórházi ágy is van még.

Minden kapacitásproblémáról szóló hír álhír – szögezte le a miniszter, aki szerint nincs olyan intézmény az országban, ahol már nem tudnak COVID-os beteget fogadni. Amennyiben egy-egy régióban mégis probléma adódna, a betegirányítási rendszert felügyelő operatív törzs dönt a szükséges intézkedésekről. A matematikusok előrejelzései szerint a harmadik hullám csúcsán sem haladja majd meg a kórházi ápolásra szoruló betegek száma a 14-15 ezret, ám ha mégis, a Katasztrófavédelem 20 ezer feletti ágykapacitást is biztosítani tud.

Több ízben kérték az orvosi kamarát, hogy ne terjesszen alaptalan álhíreket

Hazugság, hogy az intenzív ellátásra szoruló betegeket rangsorolni kell a kórházakban – jelentette ki Gulyás Gergely a Magyar Orvosi Kamara és a magyar Orvosok Szakszervezete által közöltekkel ellentétben. Elmondta azt is, hogy az orvosi kamarát már több ízben kérték, hogy tartózkodjon az ilyen vádak és álhírek terjesztésétől. Az intézményekben csatasorba álltak a medikusok és a rezidensek is, és két és félszer annyi lélegeztetésre szoruló beteget tudnak ellátni, mint  jelenlegiek száma (ez csütörtökön 1170 fő volt).

Naponta sokkal több orvost és kórházi vezetőt látok nyilatkozni, mint korábban bármikor, ami a jelenlegi helyzetben helyes és indokolt – utasította vissza politikus azt a felvetést, miszerint megtiltják a COVID-ellátásban résztvevőknek, hogy szóba álljanak az újságírókkal. „Azt viszont nem tartanám helyesnek, hogy tévéstábok akadályozzák a munkát az osztályokon” – fogalmazott a kabinetminiszter.

„Próbálunk ilyen adatot létrehozni” – így válaszolt az intenzív osztályon ápolt koronavírusos betegek számát firtató kérdésre Gulyás Gergely, azt valószínűsítve azonban, hogy a lélegeztetettek száma korrelál az ITO-kon ápoltakéval. Mindeközben egyébként a tavaly november 26-i Kormányinfón a miniszter arról beszélt, hogy a kormány őszinte, naprakész adatokat közöl, a magyar adatszolgáltatási rendszer pedig a legjobbak közé tartozik. Akkor azt is elárulta, pontosan hány beteget kezelnek intenzív osztályon országszerte.

Az online konzultáció eredményei alapján döntenek

Az egyetlen megbízható védekezési mód a vakcina, ezért felhasználunk minden biztonságos védőoltást – jelentette ki a politikus, elismételve, hogy az Európai Unió legjobbjai között vagyunk a beadott oltások tekintetében. Megjegyezte, továbbra is be kell tartani a védekezés szabályait, és ha sokan regisztrálnak oltásra, akkor „nem kell azzal számolni, hogy újabb drámai hullámokban tér vissza a vírus.”

Bár a mostani adatok még nem adnak okot rá, de közel vagyunk ahhoz, hogy nyissunk, ennek egyik feltétele azonban a kockázati csoportokba tartozók vakcinázása. Ezért helyes a hazai oltási stratégia, amely elsőbbséget biztosít az ebbe a körbe tartozóknak – hangsúlyozta a miniszter, és megemlítette azt is, hogy az online nemzeti konzultációt ma este zárják le, az eredményeket a hét végén hozzák nyilvánosságra. A beérkezett válaszok ismeretében döntenek majd arról is, hogy milyen kiváltságokat biztosítanak azoknak, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Jelezte, a következő hetek intézkedésit Orbán Viktor az operatív törzs holnap reggeli ülését követően jelenti be a szokásos miniszterelnöki interjú során a Kossuth Rádióban.

Az első dózist 1 millió 442 ezer ember kapta meg, 421915 fő pedig a második adagot is megkapta már – sorolta a vakcinázási adatokat a miniszter, jelezve, hogy a 1 millió 260 ezer védettségi igazolványt már postára adtak azok számára, akiket beoltottak, és 321 ezer darabot pedig azoknak, akik már átestek a fertőzésen.

A kínaiak a szerződésben foglalt határidőnél hamarabb teljesítik a szállításokat, az oroszok pedig március végére ledolgozzák a februárban elmaradt késéseket – számolt be Gulyás Gergely, hozzátéve, az Európai Uniótól még nem kaptak ütemtervet a Janssen egydózisú vakcinájának szállításáról. Megemlítette azt is, hogy az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatos bizonytalanságok véget érnek, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és a WHO is jelezte már, hogy a készítmény megbízható, és védettséget nyújt. Magyarországon súlyos szövődményt, halálesetet az Oxford-vakcinával kapcsolatban nem jelentettek.

Minden oltóanyagot felhasználunk

Minden Magyarországra érkező vakcinát eloltanak – cáfolta a sajtóhíreket a miniszter, aki szerint csak az okoz eltérés a beérkezett és felhasznált oltóanyagok között, hogy a második dózisra tartalékolják azokat a készleteket, amelyek utánpótlása akadozik. A készítmények hatósági vizsgálata is okozhatnak csúszásokat. Mindezek tükrében akár már májusban elérhető a lakosság teljes átoltottsága.

Brüsszeltől nem igazolványt, hanem vakcinát várnánk – válaszolta az uniós vakcina útlevéllel kapcsolatos újságírói kérdésre a kabinetminiszter, jelezve, a tagállamoknak lehetősége van arra, hogy minden vakcinát elismerjenek, ugyanakkor kötelezővé teszik, hogy az EMA által engedélyezett oltóanyagokat elfogadják. Ugyanakkor megjegyezte azt is: „Mire erről döntés születik, a kérdés nem lesz aktuális”.

Semmi alapja azoknak a híreszteléseknek, amelyek szerint kiváltságokat biztosítanak egyeseknek a vakcinázási listákon aszerint, hogy milyen oltóanyagot kapjon, az oltóponton rendelkezésre álló oltóanyagokból lehet választani – jelentette ki Gulyás Gergely.

Bár a cigányok körében magasabb az analfabéták aránya, de a miniszter szerint közülük sem mindenki az – így válaszolt a miniszter a romatelepeken, szegregátumokban, mélyszegénységben élők vakcinázását firtató megkeresésre. Mint mondta, a cigányoknak is van mobiltelefonja, amelyen van internet, ám akinek nehézséget okoz a regisztráció, annak a helyi önkormányzatok segítenek ebben. Kifejtette azt is, hogy a cigányság átlagéletkora alacsonyabb, így körükben egyelőre kevesebb a kockázati csoportba tartozó oltottak száma.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés