hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Gulyás: Januárban visszatérünk a magánorvos-passzusra

Valóban kivette a kormány a magánorvos-passzust az egészségügyi tervek közül, de januárban visszatérnek rá – jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az ATV-nek adott szilveszteri interjújában.

(…) A gyógyszergyártókra most kivetett különadónak lehet olyan következménye, hogy a gyógyszerek ára emelkedik és a lakosságnak kell ezt megfizetni? 

A gyógyszerek nagyon nagy részének meghatározott ára van, ezek legfeljebb a társadalombiztosításnak kerülhetnek többe.

Kivonulhatnak gyógyszergyártók Magyarországról a különadó miatt? Nyáron már 20 százalékról 28-ra emelték a tízezer forint fölötti gyógyszereknél a különadót.

Ez az adó a legnagyobb mértékben a Richtert érinti. A Richter elkötelezettsége Magyarország iránt szerintem kellően erős ahhoz, hogy egy fájdalmas és általuk sérelmezett adó egy-két éves átmeneti léte nem fogja az ő magyarországi tevékenységüket alapvetően megváltoztatni. (...)

Hogyan értékeli Novák Katalin elnöki tevékenységét? 

Szerintem nem feladata a kormány tagjának a köztársasági elnököt értékelni, de véleményt talán nem tiszteletlenség mondanom. Az elmúlt bő félév is igazolta, hogy az Országgyűlés jó döntést hozott, amikor Novák Katalint választotta meg köztársasági elnöknek, hiszen jól látszik, hogy mind a bel-, mind a külpolitikába új színt hozott az elnöksége. Szerintem olyanok is azonosulni tudnak az elnöki tevékenységével, akik vagy hosszú ideje elfordultak a politikától vagy nem feltétlenül támogatói a jelenlegi kormánypártoknak. Ebből is látszik, hogy kiválóan látja el a köztársasági elnöki tisztségből eredő feladatait.

Az ellenzék, például az egészségügyi törvénymódosítás miatt, amit az ellenzéki tiltakozások ellenére is aláírt – mert mint a karácsonyi interjúban is mondta, mindig az ország érdekét nézi “golyóstoll” köztársasági elnöknek nevezi Novák Katalint. 

A magyar ellenzék megnyilvánulásai már évek óta nem érdemelnek kommentárt. Néhány és sajnos ma már nagyon-nagyon kevés kivételtől eltekintve az ellenzéki politikusokra jó okkal tekintenek megvetéssel még saját szavazóik is. 

Ilyenről nem tudunk… 

Ennek legfőbb oka, hogy a teljesítmény és egyre gyakrabban az értelem teljes hiányát ilyen primitív nyilatkozatokkal próbálják ellensúlyozni. 

Elnézést, az egészségügyi törvényt is érintettük az előbb. A pénteken megjelent kormányrendelet szerint kivették azt a javaslatból ami elég nagy visszahangot és ellenérzéseket váltott ki , hogy a magánorvosoknak havi 20 órát kell a közegészségügyben is dolgozni? 

A rendelet társadalmi egyeztetése során számtalan jogos kritika és kétség merült fel a magánegészségügyi ellátásban dolgozó orvosok kötelező állami szerepvállalásával kapcsolatosan. Ezért a kormány ennek az elhagyásáról döntött azzal, hogy a kérdésre a lehetséges alternatív javaslatokat is megvizsgálva a januári kormányülésen térünk majd vissza. (...)

A teljes interjút ITT olvashatja

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink