hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Főleg a fiatalok járnak receptért magánorvoshoz

A Népszava szerint leginkább a fiatalok kopnak ki a közellátásból, legkevésbé pedig a 60 évnél idősebbek mennek magánorvoshoz.

A finanszírozó a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság (META) minapi konferenciáján mutatott be először adatokat a magánegészségügyben ellátottakról, bár Fadgyas-Freyler Petra, a NEAK osztályvezetője hangsúlyozta, az összegyűjtött információikkal kapcsolatos következtetésekkel óvatosan kell bánni. 

Valamennyi orvosnak, aki tb-támogatással írhat vényt, a NEAK adatbázisában ellenőriznie kell, hogy páciensének tajszáma érvényes-e. A biztosító ezekből a lekérdezésekből kigyűjtötte, hogy az év első nyolc hónapjában a vényt felíró orvosok közül ki, melyik státuszában és hányszor ellenőrizte betege jogosultságát. Ez alatt a magánellátók 480 ezer emberről, mag a közszolgálató orvosok 7 millió esetben kérdeztek. A fizetős szolgáltatók főként 20 és 50 éveseknek írtak gyógyszert, írja a lap.

Az egyéni járulékfizetők, a vállalkozók, és az alkalmazottak is viszonylag magas számban választják a magánszolgáltatókat. Fadgyas-Freyler Petra valószínűsítette, hogy az utóbbiaknak van a munkaviszonyhoz kapcsolódó egészségpénztári, illetve kiegészítő biztosítása is. Tízezer lakosonként 432-en fordultak magánorvoshoz. A legnagyobb igénybevétel az egyetemi központokat működtető nagyvárosokban, továbbá a nyugati országszélen, a Balaton-környékén valamint Tolna, Csongrád-Csanád és Békés megyében volt. Ám kizárólag csak magánorvoshoz járó pácienst mindössze 26-ot találtak tízezer lakosonként. Budapesten a számuk 47 volt.

Az is kiderült, hogy a fizetős kezelést választók 70 százaléka csak egyszer jelent meg a szolgáltatónál. Míg a közellátást ugyanazzal a tajszámmal többször keresték fel a betegek, és közel húsz százalékuk ezalatt a nyolc hónap alatt több mint hússzor járt az orvosnál.

A teljes információ

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink