hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Eltűnt a magánegészségügy piacának egy része

A gazdasági válság, az infláció miatt becslések szerint 15 százaléknyi piac eltűnt a magánegészségügyben, írja a Világgazdaság.

Eltűnt a magánegészségügy piacának egy része, a visszaesést a legtöbb szolgáltató érzi, az esetszámok tizedével csökkentek. Jellemzően a saját zsebből fizető páciensek tűntek el, vagy vándoroltak át az egészségpénztárakhoz, hogy az adójóváírással optimalizálják költésüket. A halasztható műtéteket halasztják, és stagnált a magánellátásban végzett daganatos műtétek száma, de terhesgondozásra nem járnak kevesebben magánrendelőkbe, írja a lap.

Fogyasztási sokk van, egyre inkább látszik, hogy a lakosság behúzta a féket – jellemzi a helyzetet a Világgazdaságnak Kirschner András, a Swiss Medical alapító tulajdonosa. A halasztható műtéteket halasztják, a felére esett vissza a sérvműtétek, a végtag-, térd-, boka-, illetve összességében az artroszkópos beavatkozások száma. Nem csökkent, de nem is bővült a magánúton végzett daganatos műtétek, így a pajzsmirigy és emlőrák miatti beavatkozások piaca, és nem esett vissza a szülész-nőgyógyász szakrendelések és a terhesgondozás forgalma idén.

A gazdasági válság, az infláció miatt a szakember becslései szerint 15 százaléknyi piac eltűnt a magánegészségügyben. A tavaly még tapasztalt felfutásról ma már látszik, hogy egyszeri volt, mert a Covid után az állami egészségügy még nem állt helyre, amiből profitáltak a magánszektorban érdekeltek. Emellett az szja-visszatérítés révén sok pénz ment ki a lakossághoz, aminek egy része ugyancsak a magánegészségügyben jelent meg.

Idén már az áremelésektől is eltekintettek a szolgáltatók, az esetszámok csökkenése miatt.

A teljes információt ITT olvashatja.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink