hirdetés
2024. május. 21., kedd - Konstantin.

Élménynap és támogatás a gyermekklinikáknak

Húsz millió forint támogatást kapott a Semmelweis Egyetem két Gyermekklinikája a Magyar Villamos Művek Zrt (MVM) két csoportjától. A jelképes csekket és az okleveleket a Millenáris Parkban adták át a cég által szervezett „Élménynapon”.

Az anyagcsere labor bővítésére fordítja az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika az MVM-től kapott összeget.

Hazánkban két központban, Budapesten és Szegeden, 40 éve kezdték meg a veleszületett anyagcsere-betegségek újszülöttkori szűrését. Kezdetben egy betegség, a fenilketonuria jeleit keresték az orvosok, napjainkban azonban már 26 betegség vizsgálatát végzik a klinikán korszerű laboratóriumi módszerekkel. A kórképek a szervezet energia ellátásában, vagy hormon termelésében okoznak problémát.

A Magyarországon született gyermekek 60 százalékát, azaz évi 54 ezer újszülött mintáját vizsgálják szárított vércseppből. A szűrés minden csecsemő számára kötelező, a vérvétel a születést követő 48. és 72. óra között történik. Az eljárás olyan ritka veleszületett anyacsere-betegségek felismerését teszi lehetővé, amelyek korai állapotban még tünetmentesek. A korai diagnózisnak és kezelésnek köszönhetően, a gyerekek – a kezelés mellett – életük végéig tünetmentesek maradhatnak. Átlagosan évente 15 új beteget regisztrálnak. A „kiszűrt” újszülöttek kivizsgálása, kezelése, esetenként speciális diétájuk beállítása, valamint a további gondozás szintén a gyermekklinika feladata. Ez igazi csapatmunka, melyben pszichológus, vegyész, táplálkozási szakértő, gyermekorvos, gyermekneurológus, belgyógyász vesz részt. A programba bevonható betegségek száma fokozatosan nő, lehetőséget adva még több gyermeknek a jobb élet minőségre.

A II. számú Gyermekgyógyászati Klinikán idén jelentős fejlesztéseket végeztek: 4 baba-mama szobát alakítottak ki és növelték a fürdők számát. Az így kialakított osztály alkalmas arra is, hogy a gyakori fertőző, járványos időszakokban legyen az intézményben elkülönítő részleg, így csökken a kockázata annak, hogy a gyermekek az intézményben fertőzzék meg egymást.

Bár nem tartozik a klinika feladatai közé a fertőző – hasmenéses vagy influenzás – gyermekek ellátása, havonta átlagosan 3-4 fertőző betegségben szenvedő gyermekkel találkoznak. Részben azért, mert az erre a feladatra kialakított László Kórház nem képes mindenkit felvenni, így erre a klinikára is kerülnek fertőző betegek, egyes esetekben pedig a betegfelvétel után jelentkeznek a kór tünetei a gyermekeknél. Ezzel párhuzamosan a korábbi földszinten működő sebészeti osztály az emeletre, az intenzív osztály mellé költözik. Az MVM támogatásának köszönhetően kialakított posztoperatív intenzív ellátást végző egységet a legkorszerűbb légtechnikával szerelik fel, és a tervek szerint december közepén adják át – írja a Semmelweis Médiasarok.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
hirdetés

Könyveink