hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Egyelőre titkos marad a BCG-tanulmány

Egyelőre biztosan nem lesz nyilvános az a nemzetközti tanácsadó cég által készített tanulmány, amely alapján az egészségügy teljes átalakítása zajlik jelenleg – a 24 szerint így döntött a Főváros Törvényszék kedden.

A Boston Consulting Group (BCG) három évvel ezelőtt készített, majd a kormány által titkosított tanulmány kiadását a K-Monitor közadatra hivatkozva kérte bírósági úton a Belügyminisztériumtól. A Fővárosi Törvényszék bírónője elutasította a civil szervezet keresetét. Az ítéletet a tárgyalóteremben nem indokolta meg, mert sem a K-Monitor, sem pedig a Belügyminisztérium ügyvédje nem volt jelen.

Mint ismert, a 277 millió forintba kerülő, állítólag ezeroldalas tanulmányt arra hivatkozva titkosította három évvel ezelőtt a kormány, hogy döntés-előkészítő anyagról van szó.

A K-Monitor korábban már indított pert a BCG ellen is, hogy nyilvánosságra kerüljön az egészségügyi ágazat átalakítására 2020-ban készített tanulmány. Ezt a pert a bíróság megszüntette, mert egy korábbi alkotmánybírósági határozat szerint cégek nem perelhetők közérdekű adatokért.

2022-ben egyszer már döntött ennek a tanulmánynak a titkosságáról a bíróság. Akkor a Fővárosi Ítélőtábla elfogadta a BM érvelését, és nem talált kivetnivalót a titkosításban. Az AB sem észlelt alaptörvény-ellenességet a kérdésben. Mivel azóta több jogszabályt is elfogadtak egészségügy kapcsán, a K-Monitor arra próbált hivatkozni, hogy ez az ítélet már nem lehet mérvadó.

A  közpénzek átlátható felhasználásáért is küzdő szervezet fellebbez a Fővárosi Törvényszék keddi ítélete ellen, így másodfokon folytatódik az ügy, írja a lap.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink