hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Ha túl sok kompromisszumot kell kötni, káosz lesz a reformból

A jelek szerint a Boston Consulting Group titkosított tanulmánya most egyfajta sorvezetőként szolgál az egészségügy zajló átalakításához, írja a Telex.

Ennyi orvos és ennyi szakszemélyzet ennyi betegre nem elég Magyarországon – mondta egy szerda esti rendezvényen Újlaki Ákos, a Boston Consulting Group (BCG) egészségügyi szakértője. Ez a cég volt az, ami 2020-ban átfogó tanulmányt készített Pintér Sándor belügyminiszternek a magyar egészségügy átalakításáról. A tanulmányt tíz évre titkosították, de a jelek szerint ez az anyag most egyfajta sorvezetőként szolgál az egészségügy éppen zajló átalakításához. Újlaki a beszélgetésen kifejtette, szerinte miért nem lenne jó, ha nyilvános lenne a tanulmányuk – írja összefoglaló beszámolójában a Telex

Újlaki Ákos annak a tanácsadó cégnek a képviselője, amelytől Pintér Sándor belügyminiszter 2020-ban egy 1000 oldalas reformdokumentumot rendelt meg a magyar egészségügy helyzetéről és lehetséges átalakításáról. Ez eddig szépen is hangzik, ám a 270 millió forintba kerülő tanulmányt arra hivatkozva, hogy döntés-előkészítő anyagról van szó, tíz évre titkosították.

Újlaki nemzetközi tapasztalatokra hivatkozva azt mondta: az egészségügyi reformok ott sikerülnek, ahol van egy erős szabályozó kéz, ami beváltja az ígéreteit, és vállalja a felelősséget a lépéseiért.

Ha túl sok kompromisszumot kell kötni, akkor a reformból káosz lesz. Jól mutatja Újlaki határozott tartózkodását a politikától, hogy amikor Danó Anna újságíró, a beszélgetés moderátora azt kérdezte tőle, hogy akkor ezek szerint Magyarországon a kormány jól csinálja-e az egészségügy átalakítását, a szakértő erre nem kívánt válaszolni. A magyar egészségügyi rendszer átalakításának az origójában is a hiány van, „kijelenthetjük, hogy ennyi orvos és ennyi szakszemélyzet ennyi betegre nem elég” – mondta Újlaki.

A rendezvény vendégei voltak még Kincses Gyula a Magyar Orvosi Kamara elnöke, és Závecz Tibor közvélemény-kutató.

(forrás: Telex)
hirdetés

Könyveink