hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.

Egy rektor az olimpia gyógyhatásáról

„Szinte egy teljes ország felismerheti, hogy a mozgás gyógyszer” – kommentálja a budapesti olimpia tervét a Semmelweis Egyetemből nemrég kiszakadt Testnevelési Egyetem rektora a Magyar Hírlapban.

„Ezernyolcszáz magyar gyereket teszteltek, s kiderült, hogy csaknem hetven százalékuk koordinációs gondokkal küzd, hatvan százalékuk lúdtalpas, hatvan százalékuk ízületi instabilitást mutat.  És akkor még nem is beszéltem arról az ötven-hatvan százalékról, aki gerinc- és ízületi elváltozástól szenved, vagy fog szenvedni idővel, s ezek fele gyógytestnevelésre szorul. Aztán húsz százalékra tehető az alultápláltak aránya, harminc százaléknyi gyerek az ezernyolcszázból kórosan elhízott...” – sorolja Mocsai Lajos a lapnak egy közelmúltban elvégzett iskolai felmérés eredményeit.

A rektor az interjúban arról is beszél, hogy frissen önállósult egyeteme számára mit jelentene az olimpia rendezése:

„Fő feladatunk az emberek nevelésében a képesség- és tudatfejlesztés, a mozgás és a kognitív fejlődés kutatása, a döntéselméletek és a jövőbe látás kutatása, a gerontológia. A játékelméleti megfontolásoknál a döntőképesség rendkívül fontos, a játékhelyzetek elővételezése, na meg a mozgással történő prevenció, gyógyítás. Márpedig egy ország tudati nevelése – így például az igenlő válasz a sportra, az olimpiára – a kezünkben van. És ha Magyarország tényleg odakerül, hogy olimpiát rendezhet, gondoljon csak bele, mekkora lendületet kap ez a terület is” – olvasható a magyarhirlap.hu-n.

hirdetés

Könyveink