hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Csökkenthetik idén kutatás-fejlesztési költségeiket a hazai vállalatok

Az adókedvezmények megfelelő felhasználásával a kutatás-fejlesztési költségeik közel harmadát is megspórolhatják a hazai cégek, hívja fel a figyelmet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és az EY közös közleményben.

A közlemény szerint az ezredforduló óta több mint hatszorosára nőtt Magyarországon az állami kutatás-fejlesztési (K+F) ráfordítások összege. A kormány 2021-ben 182 milliárd forintot szán hazai forrásból K+F-re, ebből a vállalatok számára pályázatokon keresztül 76 milliárd forint érhető el.

"Még sosem álltak rendelkezésre olyan nagy mértékű pénzügyi források az innováció fellendítésére Magyarországon, mint amiket a kormányzat jelenleg biztosít a piaci szereplők számára. Eljött az idő, hogy az eddig hezitáló cégek is belekezdjenek a jövőbeni növekedésükhöz nélkülözhetetlen újítások megvalósításába", hangsúlyozta Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke.

A kutatás-fejlesztés támogatását célzó adókedvezmények jelentős része az üzemi eredményt növeli. Ide tartoznak a vissza nem térítendő készpénztámogatások vagy a csökkentett személyi jellegű ráfordítások. A kedvezmények másik része csökkenti a fizetendő adókulcsokat, mint a K+F költségek dupla levonásának lehetősége a társasági adóból, illetve az egyszeri levonás a helyi iparűzési adóból és az innovációs járulékból. Ezen kedvezmények akár 2015-től visszamenőleg igénybe vehetőek. A két típus megfelelő kombinálásával a cégek kutatás-fejlesztési költségeiknek több mint 30 százalékát is megtakaríthatják, áll a közleményben.

Kocsis Zsolt, az EY adótanácsadási partnere azt emelte ki: a cégeknek érdemes felpörgetniük kutatás-fejlesztési tevékenységüket. Ez nemcsak az elérhető pályázatok és adókedvezmények miatt fontos, hanem azért is, mert az ebből származó eredmények már középtávon versenyelőnyt biztosítanak a piacon.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink