hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Új kutatás-fejlesztést és innovációt támogató rendszer

Megújul és erősödik a kutatás-fejlesztést és innovációt támogató rendszer a Semmelweis Egyetemen.

A rangsorokban elért eredményekben meghatározó szerepe van a kutatás-fejlesztés és innováció (KFI) területének, a kutatással, idézettséggel és az ipari bevételekkel kapcsolatos mutatók 2/3 részben befolyásolják egy adott intézmény helyezését – mutatott rá dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes. Ahhoz, hogy tovább erősödjön az egyetem ezekben a paraméterekben, és – a rektori programban kijelölt célnak megfelelően – bekerüljön a világ 100 legjobb felsőoktatási intézménye és Európa 5 legjobb gyógyító egyeteme közé, a kutatás minőségét, hatékonyságát és volumenét egyszerre kell növelnünk, miközben fokozzuk a KFI tevékenységünk piaci bevételt termelő képességet is – fogalmazott a rektorhelyettes.

Ennek elérése érdekében jön létre a KFI területet támogató új rendszer, amelynek teljes kialakítása az év végére fejeződik be.Mint beszámolt róla, első lépésben felmérték, hogy milyen segítségre van szükségük a kutatóknak a hatékony munkához. Egyebek mellett a klinikai vizsgálat megtervezése, a biostatisztikai háttér, a humán szövetmintákat tartalmazó biobankokhoz való hozzáférés, a szellemi tulajdon védelme, az etikai engedélyek beadása, a kutatás finanszírozása mind olyan területek, amelyek elengedhetetlenek a sikeres kutatómunkához. A háttér segítő tevékenységek teljes körű biztosítása érdekében az eddigiek (pl. Központi Könyvtár, Innovációs Központ) mellett több olyan új szervezeti egység létrehozásáról született döntés, amelyek a kutatás-fejlesztést és innovációt támogatják.

A 2021 januárja óta működő Klinikai Kutatásokat Koordináló Központ (4K) – melynek igazgatója dr. Filakovszky János – feladata a klinikai vizsgálatokhoz kapcsolódó egyetemi támogató tevékenységek összehangolása, különösen a kereskedelmi célú klinikai vizsgálatokhoz. A központ vizsgálatmenedzsmenttel kapcsolatos, valamint orvosszakmai, jogi, pénzügyi, adminisztrációs, és logisztikai segítséget nyújt azon egyetemi kutatóhelyeknek, amelyek gyógyszer- és orvostechnikaieszköz-fejlesztések klinikai fázisaiba kapcsolódnak be. Ha ezáltal több ilyen vizsgálatba tudunk részt venni, azzal növelhető a KFI bevétel, a vizsgálatok minőségének további emelkedése pedig maga után vonja a nemzetközi publikációkban való hangsúlyosabb szereplést – magyarázta a rektorhelyettes.

A június 1-jével elinduló Transzlációs Medicina Központ – melynek megbízott vezetője dr. Hegyi Péter –, elsősorban a meta-analízisek, a vizsgálók által kezdeményezett klinikai kutatások metodológiájának, protokolljainak kidolgozásában segít, és úgy támogatja a klinikai kutatások minőségének és mennyiségének növelését, hogy a keletkező tudás közvetlenül a PhD-képzésbe és a betegellátásba is visszaforogjon.

A Laborállat-tudományi Koordinációs Központ abban támogatja a kutatókat, hogy korszerű etikai és szakmai elvárásoknak megfelelően végezzék az állatkísérleteket, emellett az egyetemen működő állatházaknak is egységes menedzsmentet biztosít hosszú távon.

Szintén még az idei évben elindul a KFI Üzletfejlesztési Központ, amely az egyetemen született KFI termékek és szolgáltatások piaci értékesítését hangolja össze, vagyis azt segíti, hogy a kutatásokból származó termékek és szolgáltatások hasznosuljanak, piaci partnerek és befektetők bevonásával.

A támogató rendszer felépítése során már meglévő szervezeti egységek is vállaltak új funkciókat, így pl. az Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központ a klinikai vizsgálat tervezése és a biostatisztika terén nyújt szolgáltatásokat, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet a gyógyszerek dozírozásával, biztonságosságával kapcsolatos tanácsadással segít.

További részletek az egyetem honlapján

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink