hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.

Csökkenő gyógyszerárak

Május elsejétől több mint félszáz gyógyszerkészítmény betegtérítési díja csökken.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közleménye szerint árcsökkenésben jelentős szerepe van annak, hogy az egészségbiztosító áprilistól árversenyt indított el a több hatóanyagot tartalmazó kombinációs készítmények között, ugyanis májusi árcsökkenésben érintett gyógyszerek közel egyharmada kombinációs készítmény.

Az árcsökkenés átlagos mértéke 14 százalék, de több olyan termék is van, melyért a betegek 30-40 százalékkal kevesebbet fizetnek májustól. Az árcsökkentésben érintett termékek köre több népbetegség kezelésére szolgáló készítményt is tartalmaz: vérnyomáscsökkentő, koleszterinszint csökkentő, antidepresszáns, prosztata megnagyobbodás ellen ható készítmény.

A május elsejei változásokat is figyelembe véve, az elmúlt egy hónapban három alkalommal hirdetett ki az OEP árcsökkentést: április elsejétől 600 termék ára változott, összesen átlagosan 230 forinttal csökkent a betegek terhe. Április közepétől újabb 32 termék esetében 30 százalékkal mérséklődtek a betegtérítési díjak, míg most, május elsejétől átlagosan 400 forinttal csökken 60 termék ára, köztük számos kombinációs készítményé.

A csökkentett árú termékek listáját itt olvashatja.

(forrás: OEP)
hirdetés

Könyveink