hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Csökkenő gyógyszerárak

Május elsejétől több mint félszáz gyógyszerkészítmény betegtérítési díja csökken.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közleménye szerint árcsökkenésben jelentős szerepe van annak, hogy az egészségbiztosító áprilistól árversenyt indított el a több hatóanyagot tartalmazó kombinációs készítmények között, ugyanis májusi árcsökkenésben érintett gyógyszerek közel egyharmada kombinációs készítmény.

Az árcsökkenés átlagos mértéke 14 százalék, de több olyan termék is van, melyért a betegek 30-40 százalékkal kevesebbet fizetnek májustól. Az árcsökkentésben érintett termékek köre több népbetegség kezelésére szolgáló készítményt is tartalmaz: vérnyomáscsökkentő, koleszterinszint csökkentő, antidepresszáns, prosztata megnagyobbodás ellen ható készítmény.

A május elsejei változásokat is figyelembe véve, az elmúlt egy hónapban három alkalommal hirdetett ki az OEP árcsökkentést: április elsejétől 600 termék ára változott, összesen átlagosan 230 forinttal csökkent a betegek terhe. Április közepétől újabb 32 termék esetében 30 százalékkal mérséklődtek a betegtérítési díjak, míg most, május elsejétől átlagosan 400 forinttal csökken 60 termék ára, köztük számos kombinációs készítményé.

A csökkentett árú termékek listáját itt olvashatja.

(forrás: OEP)
hirdetés

Könyveink