hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Beépítették a béremelést

Márciustól nem külön soron utalják a szeptemberi béremelés összegét az ellátók számlájára, hanem a teljesítményfinanszírozással – írja a Weborvos.

A 461/2016. (XII. 23.) kormányrendeletnek megfelelően beépítették a bérkülönbözetet, méghozzá 2017. január havi teljesítmények elszámolásától kezdve – írja a Weborvos.

Megemelték a kórházi alapdíjat 180 ezer forintról 185 ezerre, a járóbeteg-ellátás pont/forint díját 1,80-ról 1,85 forintra és a krónikus fekvőbeteg-ellátás alapdíját 6300 forintra. A jellemzően márciusra elfogyó PCR-kassza (molekuláris diagnosztikai vizsgálatok finanszírozására szánt keret) TVK-ját megduplázták.

Márciustól a járóbeteg-ellátásban is adnak fix díjat a lekötött (ÁNTSZ által engedélyezett) szakorvosi és nem szakorvosi órák függvényében sávos meghatározással. A fix díjak előnye, hogy teljesítménytől függetlenül utalják az ellátóknak; hátránya viszont, hogy a teljes finanszírozáshoz képest csak egy kis hányadot (körülbelül egytized) tesznek ki. A szakellátásban bevezetik a „gyermekellátási szorzót", ami 1,1, vagyis 10 százalékos plusz finanszírozást jelent a gyermeketet ellátó intézményeknek. Ugyanígy 1,1-es szorzót alkalmazhatnak az egynapos ellátást végzők a teljesítmény elszámolásakor.

A változások hatása nagyjából két hónap múlva fog igazán látszódni. A finanszírozási változások nem járnak forrásbővüléssel az intézmények számára, csak más struktúrában kapják a szeptemberi béremelés összegét.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink