hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Átírta a járvány a betegjogi panaszokat

Kismértékben, de hosszú idő után először tapasztaltak csökkenést a betegjogi panaszok számában tavaly, amikor csaknem 23 ezren fordultak az Integrált Jogvédelmi Szolgálathoz (IJSZ) országszerte, közli a VG.

Mint azt a MedicalOnline korábban megírta: míg 2021-ben az alapellátással kapcsolatban érkezett a legtöbb panasz az Integrált Jogvédelmi Szolgálathoz, addig tavaly már a várakozási idők miatt reklamáltak a leginkább a betegek. Minderről Novák Krisztina, a szolgálat főigazgatója számolt be Tapolcán, a Magyar Kórházszövetség XXXV. konferenciájának második napján.

A VG egyebek között most azt írja: többségében, az esetek mintegy 60 százalékában az egészségügyi alapellátáshoz való jogukkal nem tudtak élni az érintettek, amiben a járványidőszak utóhatása játszik szerepet. Az egészségügyi intézmények egy részében tovább élt a pandémia alatt kialakított új eljárásrend, a telemedicina alkalmazása. Az alapellátáshoz való jog a fekvőbeteg-ellátás területén többségében a tervezett beavatkozások elhalasztása és felfüggesztése miatt csorbult, a járóbeteg-ellátásban pedig elsősorban a fogorvosi alapellátáshoz történő hozzáférés volt nehézkes és korlátozott, például a PCR-tesztek előírása révén. Tipikusan ilyen volt, amikor a vonatkozó eljárásrendben foglaltaktól eltérően a betegtől indokolatlanul kérték vagy fizettették meg vele a tesztelést.  

A panaszok összetétele nem változott, hagyományosan az alapellátással kapcsolatos terület kiemelkedő, viszont a pandémia levonulása megmutatkozott, tavaly 6 százalékkal kevesebben fordultak sérelmeikkel betegjogi képviselőhöz, mint egy évvel korábban. A csaknem 23 ezer megkeresés többsége az érintettektől közvetlenül érkezett, a panaszok ötödét az érintettek hozzátartozói juttatták el, 4 százalékát pedig elhunyt betegek hozzátartozói.

Tavaly megemelkedett a magánegészségügyi szolgáltatással kapcsolatos panaszok száma, ezek jelentős része a fogászatokat, nőgyógyászatokat és optikákat érintette, valamint a gyógyászati segédeszközök gyártásával, illetve azok minőségével kapcsolatban merült fel. 

A jellemzően a garancia érvényesítésének elmaradása vagy orvosszakmai kifogás kapcsán a legtöbb szolgáltató részben vagy egészben visszafizetési hajlandóságot mutatott az elmaradt szolgáltatás, ügyintézés ellentételeként. Erre a legtöbb esetben a panaszos is hajlott, aki elsősorban a szolgáltatásért kifizetett összeget szerette volna visszakapni, vagyis békés úton szerette volna rendezni az őt ért sérelmeket. Az esetek nagy többségében a felek peren kívül rendezték a panaszosok kárigényét.

Az emberi méltósághoz való jog megsértésével kapcsolatos bejelentések a betegellátás minden szintjén megjelentek. Ezen a téren romlott a helyzet, tavaly a panaszok 12 százaléka, az előző évben a 10 százaléka vonatkozott erre, az esetek egy részében kizárólag emiatt fordultak a jogvédőkhöz a betegek. Nincs változás ezen a téren, a betegek az egészségügyi dolgozók hangnemét, stílusát, modorát, esetenként a megengedhetetlen kifejezések használatát, a megemelt hangot sérelmezik.

Eredményesen működik az IJSZ zöldszáma, ahol telefonon tudnak tájékoztatást nyújtani. Tanácsadásért tavaly 1621 esetben hívták a központot, írja a lap.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink