hirdetés
2024. május. 11., szombat - Ferenc.

Átadták az uniós pénzből felújított szigetszentmiklósi szakrendelőt

A beruházásra csaknem 900 millió forintot költöttek, a fejlesztésnek köszönhetően a korábbi 285 ezer beteg helyett 330 ezret fogadhatnak, és egynapos sebészeti ellátásra is lesz mód.

Átadták a felújított Szigetszentmiklósi Emeltszintű Kistérségi Járóbeteg-szakellátó Központot, így megszűnhet a zsúfoltság - közölte az intézményt fenntartó Pest megyei önkormányzat sajtófőnöke.

Ambrus András elmondta, hogy a beruházásra csaknem 900 millió forintot költöttek; az összeg 90 százalékát uniós forrásból finanszírozták: a „Szigetszentmiklósi Emeltszintű Kistérségi Járóbeteg-szakellátó Központ kialakítása” c. projektje keretében a Közép-Magyarországi Operatív program pályázatán 798.407.100 Ft támogatásra pályázott, s 2009-ben teljes megpályázott összeget elnyerte. A projekthez 10 százalékos intenzitású, 89 millió Ft önerő biztosítása volt szükséges így a teljes projekt elszámolható költsége 887 407.100 Ft.

A fejlesztésnek köszönhetően a korábbi 285 ezer beteg helyett 330 ezret fogadhatnak évente a dolgozóknak is korszerűbb munkafeltételeket nyújtó intézményben, és egynapos sebészeti ellátásra is lesz mód - fűzte hozzá a sajtófőnök.

A kórház igazgatónője bemutatót tart a felújított Szigetszentmiklósi rendelőintézetben

A felújított, korszerűen felszerelt egészségügyi centrum 140 ezer ember számára nyújt színvonalas szolgáltatást.

2008. február 8-án, 16 hónappal ezelőtt helyezték el a rendelőintézet alapkövét. Éveken keresztül tartott már az előkészítés is, így mint a megnyitón elhangzott hosszú út vezetett az eseményhez, amely Pest Megye Önkormányzatának egyik, ha nem „a” legjelentősebb beruházása, legalábbis az elmúlt éveket tekintve.

Jelentőségét mutatja a beruházás költségvetése is, de még inkább azok a szolgáltatások és berendezések, amelyek megújítása, vagy beszerzése valóban minőségi változást eredményez az itt élő tízezrek egészségügyi ellátásában - legyen szó megelőzésről, diagnosztikáról, vagy gyógyításról. "Az épület modernizálása, az energetika és a közlekedési útvonalak korszerűsítése, az új épületszárny építése rendkívüli mértékben javítja a munkafeltételeket" - áll az intézmény sajtóközleményében.

A közlemény szerint a Ráckevei kistérség rendszerváltás óta másfélszeresére duzzadt lélekszámának, valamint a minőség és hatékonyság iránti egyre komolyabb igényeket kielégítő intézmény létrehozása volt a cél, egy olyan intézményé, amely az elkövetkező években is képes lesz megfelelni a kor kihívásainak, amely képes a közvetlen ellátási körzetébe tartozó 10 településnek a korszerű szakellátást biztosítani, egyes ellátások tekintetében pedig a teljes kistérségnek, mind a 20 közösség számára.

A Szigetszentmiklósi Rendelőintézet ünnepélyes átadása

Az átadó ünnepségen jelen volt szinte mindenki, aki a kezdettől segítette ezt a rendkívüli tervet.

Jelen voltak a kistérség településeinek képviselői és vezetői, a beruházás megindítását lehetővé tévő eredményes pályázatban közreműködő intézmények, szervezetek, vállalkozások, továbbá a megye egészségügyi intézményeinek vezetői, munkatársai, és persze a fenntartó Pest Megye Önkormányzata munkatársai.

Dr. Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének elnöke köszöntőjében kiemelte a rendkívüli összefogás jelentőségét, amely sikerre vitte a tervet, amely a Pest megyei közösségek életét, az itt élő emberek mindennapjait könnyíti meg azzal, hogy a régió egyik legmodernebb és legjobban szervezett egészségügyi szolgáltató központját teremtette meg. Megköszönte a szakrendelő dolgozóinak a rendkívüli helytállást; mint fogalmazott: „Nagyon sokat jelent a számunkra! Erőt ad és reményt, hogy Pest Megye Önkormányzata elmúlt éveinek legjelentősebb beruházását ilyen sokan támogatták; és hogy olyan motorja volt az építkezésnek, mint dr. Bakonya Mária igazgató főorvos, akinek itt és most szeretném megköszönni, mégpedig minden képviselőtársam és kollégám nevében és őszinte egyetértésével az ő és a csapata példamutató helytállását!

A város polgármestere, Szabó József kiemelte, hogy a rendelő egy új parkolóval bővült és a régi épületet korszerűsítették, kicserélték a nyílászárókat. Így nemcsak az új épületszárny, hanem a szakrendelő és környéke is megszépült.

A projekt eredményeként a szolgáltatások színvonala és a munkafeltételek minősége egyaránt jelentősen javul. A fejlesztés kapcsán a szakrendelő szolgáltatásait igénybe vevők száma a 285 ezres esetszámról 330 ezerre nőhet a projekt megvalósulását követő két éven belül. A projekt keretében az alábbi fejlesztésekre került sor:

  • egynapos sebészet kialakítása általános sebészeti, traumatológiai es ortopédiai (mozgásszervi sebészet), nőgyogyászati és fül-orr-gégeszeti profillal
  • mozgásszervi rehabilitációs nappali kórház kialakítása
  • radiológiai osztály fejlesztése, az eszközpark digitalizálása
  • tüdőgyógyászati szakrendelő és gondozó átköltöztetése Ráckevéről és annak minőségi (radiologiai) fejlesztése
  • laboratórium működési feltételeinek javitása
  • kardiológia működési feltételeinek javitása.
(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink