hirdetés
2024. május. 08., szerda - Mihály.

Ápolók: lejtőről indul a bérfelzárkóztatás

Hétfőn tárgyalja a Stratégiai és Családügyi Kabinet (mint elsődleges politikai fórum) azt a reformcsomagot, amit Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár állított össze az ellátórendszer megújításáról. Ennek része egyebek mellett a szakdolgozói béremelés is, írja a Népszava.

Az idő már a bevezetése előtt "megeheti" a tervezet ápolói bérkorrekció hatásait – ez tűnik ki az egészségügyi ellátórendszer megújításáról szóló előterjesztésből, írja a lap. A néhány hete már a sajtóból megismerhető javaslat közigazgatáson belüli egyeztetése elkezdődött, s Takács Péter államtitkár egészségügyi reformtervének része a szakdolgozói béremelés is. Az intézkedés költségigénye a jövő évben meghaladná a 161 milliárd forint.

– Azt maga a szakszervezet is javasolta, hogy azon diplomások tudását, akik akár az orvos helyettesítésére is alkalmasak, jobban el kell ismerni, viszont nagyon hiányzik a javasolt bértáblából a kiemelten nehéz területeken dolgozók ösztönzése – reagált a lapnak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke a javaslatra. A szakszervezet szeptemberi kutatásában kétezer szakdolgozó töltötte ki a munka és életkörülményeket firtató kérdőívet. A válaszokból egyértelműen igazolható, hogy fogynak a hadra fogható emberek az egészségügyi intézményekben.

Soós Adrianna beszélt arról is, hogy minden negyedik munkavállaló havonta 200 óránál is többet dolgozik, sőt, nem ritkán 300 órát meghaladó munkát végez. A munkaintenzitás is nőtt a válaszadói körben. Így az intenzív terápiás, a sürgősségi, a pszichiátriai, a belgyógyászati, a krónikus ellátó osztályokon végzendő munkát érzik különösen megterhelőnek. A dolgozók háromnegyede szerint nőtt a betegek száma a dolgozói létszámhoz képest – mondja a szakszervezeti vezető.

A tervezett béremelésnek viszonylag csekély a súlya, mivel az infláció már 20 százalék fölé kúszott – és éves szinten is jelentős lesz, még ha nem is éri el ezt a szintet –, illetve azt sem tudni, sikerül-e teljesíteni a kormányfőnek azt a minap közölt „elvárását”, hogy a jövő évi pénzromlást vágják vissza az idei felére, közli a lap.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink