hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A Rózsakert nem vitázik az abortusztablettáról

A Rózsakert Medical Center 2010 óta végez gyógyszeres úton is terhességmegszakítást a törvényi előírásoknak és a szakmai követelményeknek megfelelően – tudatták szekesztőségünkkel a Népszabadságban ma megjelent hírre reagálva.

Mint azt a Népszabadság ma megírta, a politikai szándék szakmai "feltöltésével" megbízott Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnek (GYEMSZI) a lap birtokába került feljegyzése végigvette a lehetőségeket, miként lehetne megtiltani azt, amit szabad, illetve hogyan lehetne a szert ma is alkalmazó Rózsakert Medical Centert rákényszeríteni, hogy feladja az abortusztabletta alkalmazását. A dokumentumból az is kiderül: nincs túl sok esély arra, hogy a kormányzat betiltsa a készítmény kórházakban való alkalmazását.

A GYEMSZI által a tabletta betiltását vizsgáló feljegyzés egyértelműen azt állítja: az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező abortusztabletták egyedi beszerzésének tiltására sem az egészségügyi államtitkár, sem az egészségügyért felelős miniszter nem rendelkezik hatáskörrel.

A ma megjelent hírre reagálva a Rózsakert Medical Center a MedicalOnline-t arról tájékoztatta, hogy nincs birtokában a Gyógyszerészeti és Egészségügyi
Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettől (GYEMSZI) semmilyen feljegyzésnek
a gyógyszeres terhességmegszakítással kapcsolatban. Mint megerősítették: a magánrendelő 2010 óta végez gyógyszeres úton is terhességmegszakítást a törvényi előírásoknak és a szakmai követelményeknek megfelelően.

Az eljárást több alkalommal a szakfelügyelet ellenőrizte és alátámasztotta, hogy az 1992. évi LXXIX. a magzati élet védelméről szóló törvény betartásával, az előírásoknak megfelelően, hiánytalan orvosi dokumentációval, megfelelő módon teszi. A tegnapi napon az ÁNTSZ is vizsgálatot kezdeményezett, amelyhez természetesen az RMC készséggel állt és áll a jövőben is rendelkezésre – közölték. Úgy gondolják ugyanis, hogy az ÁNTSZ-ellenőrzés az egészségügyi intézmények működése során "a mindennapi ügymenet része, nem
rendkívüli és meglepő tehát, hogy ebben a kérdésben is sor kerül rá".

A Rózsakert Medical Center továbbra sem szeretne részt venni abban a
vitában, amely arról szól, legyen-e Magyarországon gyógyszeres
terhességmegszakítás, vagy sem. Sem most nem nyilatkoztak, sem a továbbiakban nem kívánnak nyilatkozni a kérdésben. Számukra kizárólag az fontos, hogy pácienseiket "az orvostudomány legújabb fejlesztéseinek megfelelően lássuk el, lehetőséget kínáljunk biztonságos eljárások közötti választásra, mindezt a mindenkori jogszabályoknak és a szakmai előírásoknak maximálisan megfelelve" – tudatta szekesztőségünkkel a többi közt a magánrendelő.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink