hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Próbálkozik a kormány, de nem korlátozhatja az abortusztablettát

A NOL szerint elvetélni látszik az egészségügyi államtitkár törekvése, hogy mindenképpen megakadályozza a Magyarországon is regisztrált abortusztabletta gyakorlati alkalmazását.

A politikai szándék szakmai „feltöltésével” megbízott Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnek (GYEMSZI) a Népszabadság birtokába került feljegyzése végigvette a lehetőségeket, miként lehetne megtiltani azt, amit szabad, illetve hogyan lehetne a szert ma is alkalmazó Rózsakert Medical Centert rákényszeríteni, hogy feladja az abortusztabletta alkalmazását.

A dokumentumból az is kiderül: nincs túl sok esély arra, hogy a kormányzat betiltsa a készítmény kórházakban való alkalmazását. Bár az Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI–OGYI) regisztrálta az abortusztablettát, az alkalmazás kockázata, hosszú távú mellékhatásai miatt az eljárás engedélyezése nem történt meg. Hiába támogatja szakmai kollégiumi állásfoglalás hét éve a tabletta használatát Magyarországon is, a széles körű alkalmazásához májusig hiányzott a vegyület hazai gyógyszerhatósági regisztrációja. Ez az adminisztratív akadály elhárult, a tablettás terhességmegszakítás gyakorlati bevezetése mégis húzódik a kereszténydemokrata politikusok „aggályai” miatt.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár Nagy Kálmán KDNP-s képviselő és Harrach Péter frakcióvezető „noszogatására” májusban sietett bejelenteni, hogy Magyarország elutasítja az abortusztabletta alkalmazását. Szócska akkor azt mondta, hogy a készítmény regisztrálása nemzetközi kötelezettség volt, csak ezért történt meg. Hozzátette azt is, hogy a tabletta alkalmazása kapcsán olyan mértékű szakmai vita alakult ki, amely nem megnyugtató és nem rendezhető, ezért úgy döntöttek: a készítmény beszerzésére, forgalmazására, illetve OEP-támogatására nem kerül sor.

A GYEMSZI által a tabletta betiltását vizsgáló feljegyzés azonban egyértelműen azt állítja: az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező abortusztabletták egyedi beszerzésének tiltására sem az egészségügyi államtitkár, sem az egészségügyért felelős miniszter nem rendelkezik hatáskörrel, a hatályos jogszabályok ilyen jogkört nem adnak a számukra. A feljegyzés készítői a tablettás abortusz tiltására egyetlen megoldásnak vélik, ha a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium véleménye a kémiai terhességmegszakítás biztonságosságáról és hatékonyságságáról megváltozna.

A Népszabadság úgy tudja, a szülészeti szakmai kollégiumot még nem kereste meg az államtitkárság azzal a kéréssel, hogy írja felül korábbi álláspontját, és változtasson az abortusztablettával kapcsolatos szakmai állásfoglalásán. Ha megtenné is, a szakmai kollégium nehezen teljesíthetné a kérést, hiszen a testület korábban többször is támogatta az abortusztabletta alkalmazását. Erre megvolt minden okuk, hiszen a gyógyszer használatával kapcsolatban van kedvező hazai tapasztalat. A kilencvenes évek elején a WHO kérésére több országban összehasonlították az abortusztablettát a terhességmegszakítás hagyományos módszereivel, s ehhez a programhoz csatlakozott a Szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika is. Az eredményeket az egészségügyi világszervezet publikálta.

A teljes cikk

Danó Anna
a szerző cikkei

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink