hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

A pszichiátriai betegek és az élet védelme – újra meg újra

Szabó Máté ombudsman ismét figyelmeztet, hogy a hatályos jogszabályok nem rendelkeznek arról, mely intézmények feladata az agresszív, veszélyeztető magatartást tanúsító pszichiátriai betegek tartós intézeti ellátása és meddig kell tartson az ilyen betegek kötelező intézeti gyógykezelése.

Agyonverte idősebb betegtársát egy ápolt a szentesi kórház pszichiátriai osztályán. A
hírrel kapcsolatban az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala arra emlékeztet, hogy az elmúlt években több vizsgálatában is foglalkozott az ombudsman a pszichiátriai betegek intézményi ellátásával, az agresszív vagy kifejezetten veszélyt jelentő betegek ellátásával, az állapotukkal összefüggő speciális elhelyezés gondjaival. Legutóbb tavaly év végén adott ki a biztos változtatást sürgető jelentést, miután több panaszt is kapott arról, hogy pszichiátriai betegségben szenvedő hozzátartozók agresszív magatartása sokszor veszélyezteti a családok többi tagjának életét, testi épségét.

A hivatal figyelmeztet: Magyarországon még mindig nincs egyetlen olyan intézmény sem, amely alkalmas lenne arra, hogy az agresszív pszichiátriai betegeket hosszabb ideig gondozza, noha a hosszabb ellátásra szoruló betegeknek is alkotmányos joguk, hogy megfelelő egészségügyi ellátáshoz jussanak. Az ombudsman megállapította, hogy a tartós bennlakást biztosító intézményi gondozás teljes hiánya ellentétes az egyenlő bánásmód követelményével, és nem biztosítja az érintettek jogát az emberi méltósághoz és az egészségügyi ellátáshoz. Szabó Máté tavaly novemberi jelentésében ezért arra kérte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert, hogy dolgozza ki az agresszív pszichiátriai betegek tartós intézeti elhelyezésének jogszabályi kereteit, és intézkedjen a hosszabb bennlakásukat lehetővé tevő, megfelelő egészségügyi ellátásukra alkalmas intézetek létrehozásáról.

A kórházak pszichiátriai osztályain megfelelő szabályozás hiányában kaotikus, szabályozatlan a helyzet. Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet megszüntetését követő utóvizsgálati jelentésében a biztos kitért a veszélyt jelentő betegek ellátásának elégtelen körülményeire, az úgynevezett magas biztonsági fokozatú osztályok hiányából fakadó ellátási problémákra és az azokból eredő veszélyekre. 2009-es jelentésében a biztos kiemelte, hogy az egyéb betegségekkel küzdő pszichiátriai betegek elhelyezése sem megfelelően megoldott.
Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa a szentesi esettel összefüggésben reméli, hogy az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet második félévre tervezett megnyitásával enyhülnek a speciális, így a veszélyt jelentő betegek ellátásának problémái.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink