hirdetés
2024. május. 10., péntek - Ármin, Pálma.

A dohányosok megszorongatása pártsemleges örömet okozott

Ha nem lesz érdemi változás a közeljövőben, az egészségügyi közellátás összeomlik – mondja a 168 Órában közölt interjúban Székely Tamás korábbi egészségügyminiszter.

Ott kapcsolódunk be néhány pillanatra a beszélgetésbe, ahol azt mondja az ex-miniszter, hogy „Struktúraváltást ígért a Fidesz, ehhez képest annyit értek el, hogy most körülbelül 2000 aktív kórházi ággyal kevesebb van az országban, illetve nagyjából 500 krónikus ággyal több. Összességében az ágyak száma 1500-zal csökkent”.

– Korábban önök is azt mondták: az ágyszám csökkentése helyes irány.
– Igen, de csak ha koncepció is társul hozzá. Most nem volt. Vajon mi a koncepció abban, hogy az 1140 működő osztály több mint felében a kapacitás 1-3 ággyal nőtt vagy csökkent? Több mint 100 esetben olyan új osztály jött létre, ahol az ágyak száma nem éri el a 10-et! Egyes helyeken a leépítés után csak néhány ágyas osztályok maradtak: működtetésükre nincs elegendő szakember. És eleve orvoshiány van. Ráadásul a kormány bevezette a kötelező nyugdíjazást az egészségügyben. Konkrét, előre meg nem hirdetett feltételrendszer nélkül ad hoc döntenek arról, ki folytathatja a munkát és ki nem. Komoly szaktudású főorvosokat is elveszítettünk így.

– Ön megtartana valamit is a Fidesz intézkedései közül?
– Igen. Ilyen a nemdohányzók védelméről szóló törvény. Bár csak sok év múlva jelentkezik az eredménye, épp ilyen intézkedésekkel javítható a lakosság általános egészségi állapota. Hiszen a törvény bevezetése óta a dohányosok kétszer meggondolják, rágyújtsanak-e. Sőt, sokan nyilván le is szoktak időközben.

– A béremelést szintén előremutató lépésnek gondolja?
– Akár az is lehetne. Nyilván jobb, mintha nem lenne. Vagy ha csökkennének a fizetések. De az összeg inkább szimbolikus, még az sem biztos, hogy az infláció mellett elegendő a vásárlóérték megtartásához. Ki kell valahogy gazdálkodni az érdemi emelésre a pénzt még válság idején is. A béremelésnek nem volt fedezete a költségvetésben: az erre szánt összeget a gyógyítás területéről vették el – konkrétan a fekvőbeteg-ellátás előirányzata csökkent majdnem 30 milliárd forinttal. Sokan ki is maradtak belőle: a háziorvosok, védőnők, magánszolgáltatók, például a dialízist, képalkotó diagnosztikát vagy betegszállítást végzők. Igaz, a napokban elfogadott egészségügyi salátatörvény ezt a hiányt részben korrigálja – olvasható a 168ora.hu-n.

(forrás: 168 óra)
hirdetés

Könyveink