hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

A boncmester, ha kell, műkörmöt épít

Major Ferenc boncmestert látogatta meg a Péterfy kórházban a hvg.hu riportere, alább e szakmai portréból idézünk egy rövidebb részletet.

A Péterfy kórház patológiája is nyögi az egészségügy financiális válságát, a kórház a hullaház számára, higiéniás eszközökre elkülönített kerete havi pár ezer forint. Ferenc a saját pénzéből kipótolva szerzi be a hiányzó tisztítószereket, köpenyeket, a boncterem nagytakarításait külsős takarítók végzik, "barátságból". A holttestek összevarrásakor tömőanyagként felbukkanó használt ruhákat, ingeket, babarugdalódzókat is a boncmester szerzi be, sok esetben bálás üzletekből.

Mivel a legkülönfélébb vallású halottak kerülnek be hozzá, Majornak megannyi kultúra kegyeleti igényeit kell kiszolgálnia, ha kell, mumifikál, balzsamoz.

"Ha az elhunytat külföldre viszik, előfordulhat, hogy balzsamozni, tartósítani kell. Általában ilyenkor minden marad a helyén, a mester rátekeredik a keringésre és egy bizonyos nyomáson, a hajszálereken keresztül az egész testet feltölti vegyszerrel. Így megfogható a bomlás az elhunyt pedig megfelelő tárolás esetén akár évekig is tarthatja a formáját és a paraziták is elkerülik" – ecsetelte a lapnak Major, aki azt is elárulta, a legszebb munkák ismérve épp a láthatatlanság.

"Úgy kell rehabilitálni, hogy akár fejet nyitunk, akár mellkast, a hozzátartozók ne vegyék észre, hogy beavatkozás történt. Koponyanyitásnál fül mögött dolgozunk, ilyenkor a fejbőr úgy van összevarrva, hogy mikor párnán van a fej, semmi sem látszódik. Ha van haj, gyerekjáték, ha kopasz, akkor is meg kell tudni csinálni. A szájat leggyakrabban tömőanyaggal vagy hozott fogsorral tartom össze, a legkritikusabb helyzet pedig az, mikor belülről, sebészi cérnával varrom össze az ajkakat. Nem szabad, hogy észrevegyék, hogy bármi is történt a testtel, a családnak a legkisebb hiba is kegyetlen nagy törés, hiszen a hozzátartozóról ez, az utolsó kép marad meg bennük életük végéig."

Főként vidéken ma is divat a nyitott koporsós temetés. Arról, hogy az elhunyt a ravatalon is jól mutasson, a boncmester gondoskodik. A tizenöt évig temetkezési vállalkozóként is dolgozó Major a test rehabilitációján túl halottöltöztetéssel, illetve kozmetikai eljárásokkal is foglalkozik, bonctermében akad szemfesték, rúzs, szájfény, hajsütővas és megannyi más piperetermék. Miatta elegáns a nyakkendő, tökéletes a frizura, ízléses a smink.

"Az én feladatom, hogy a ruházat úgy álljon, ahogy annak kell, a hölgyek sminkje korrekt legyen, férfiak rendesen meg legyenek borotválva" – modja Major, majd hozzáfűzi, "a hölgyek sminkjénél kizárólag a minőséget szabad megvenni, mert a hűtőből kivéve izzad az elhunyt, párolog, a nem megfelelő kozmetikum pedig megfolyik. Sok családnak van még külön extra kérése, hogy fessem be a hajat, mondjuk. Hozzon egy színt, amilyen faktort akar, én pedig megcsinálom. Fiataloknál előfordul, hogy műkörmöt kell építeni, nagy divat, ugye. Boncmesternek lenni nem abból áll, hogy felboncoljuk, összevarrjuk, kész slussz: itt ki kell szolgálni a család igényeit. El kell menni akár a fodrászhoz, akár a körmöshöz megtanulni, mit hogyan kell. Nem ciki, meg kell tanulni. A lényeg, hogy sosem szabad azt mondanom, hogy ezt nem tudom megcsinálni" – olvasható a hvg.hu szakmai portréjában.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink