hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

"Új orvosetikai kódex? Visszamegyünk vele 30–40 évet"

Hegedűs Zsolt négy éve küzd a modern, betegközpontú orvosetikáért, ám szerinte az új szabályozás évtizedekkel veti vissza a gyógyítást, és esélyt sem ad arra, hogy az orvosok elleni eljárások nyilvánosak legyenek. A 24 cikke.

Az európai jó gyakorlatokat figyelmen kívül hagyja, a fejlődést nem szolgálja, a betegek orvosokba vetett bizalmát nem növeli, az őszinteséget nem támogatja, ráadásul nem is transzparens az új orvosetikai kódex és ügyrend – állítja Hegedűs Zsolt, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Etikai Kollégiumának vezetője.

Új etikai szabályozás azért készül, mert a kötelező tagság felszámolásával a MOK-tól az etikai ügyek lefolytatásának feladatát is elvették. Az etikai eljárások lebonyolításával az eddig az egészségüggyel kapcsolatban csak véleményező feladatot ellátó, jelenleg a Belügyminisztérium alá tartozó Egészségügyi Tudományos Tanácsot (ETT) bízták meg, amihez új orvosetikai kódexet is írnak. Az ETT által elkészített orvosetikai kódex már a testület honlapján is elérhető, a lap kérdésére pedig Mandl József elnök azt írta, a kódex összeállítói és írói a tanács elnökségének tagjai, bizottsági elnökei és titkárai voltak. A készülő szöveget a kamara véleményezhette, de a megírási folyamatban tevékenyen nem vehetett részt.

A magyar-angol kettős állampolgárként két ország három kórházában dolgozó Hegedűs Zsolt ortopéd főorvosként nyolc éve foglalkozik egészségügyi szakpolitikával, és azt mondja, nem ördögtől való, hogy egy országban függetlenítik a kamarától az etikai eljárásokat, éppen azért, hogy a testület ne legyen egyszerre ügyvéd, ügyész és bíró. Csakhogy a készülő kódexben nem látszik, hogy nyíltabb, átláthatóbb és a politikától teljesen független etikai bizottságok jönnének létre, hanem még zártabb, a kórházigazgatók által kijelölt és jóváhagyott bizottsági tagok járnak majd el az etikai ügyekben – zömében szubjektív alapon. Az orvos súlyos véleményt fogalmaz meg: Az új orvosetikai kódex? Visszamegyünk 30–40 évet. Vissza a szocializmusba.

Ha transzparensen működnének az etikai eljárások, mindenki tanulhatna azokból, és a társadalmat is sikerülne a túlnyomó többségében korrektül dolgozó orvosok mellé állítani – mondja Hegedűs, aki szerint nonszensz, hogy a készülő kódexben a felfüggesztés és a kizárás nem szerepel a szankciók között. Az Egészségügyi Tudományos Tanács nem foglalkozott az orvosetikai eljárások nyilvánosságának kérdésével, így ebben semmilyen döntést nem hozott – jelezte a lapnak Mandl József, aki hozzátette, ezeket a kérdéseket nem etikai kódexben kell rendezni.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink