hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Indul a Research Grant Hungary program

"Kinyitjuk az ajtót és föltesszük a lécet"

6 milliárdos keretösszeggel indítja el a kormány a Research Grant Hungary programot, amely ösztönzi a nemzetközi tudományos élmezőnybe tartozó külföldi és külföldön dolgozó magyar kutatókat, hogy projektjeiket Magyarországon valósítsák meg – erről Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter beszélt a HUN-REN Hazahívó programjának friss eredményeit bemutató pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

Mint elhangzott, a Research Grant Hungary programnak előfutára volt a HUN-REN Hazahívó és Külföldi Kutatókat Toborzó Programja, amely Magyarországra hozott már eddig hét külföldön sikeres fiatal kutatót. Csák János arról, hogy mit jelent Research Grant Hungary program, úgy fogalmazott: "kinyitjuk az ajtót és föltesszük a lécet".

Csák János beszámolt a tavaly a kormány által jóváhagyott Neumann János Program eredményeiről. A Research Grant Hungary programról kiemelte: feltesszük a lécet minőségi értelemben a saját intézményeink, egyetemeink, kutatóintézeteink előtt és azok előtt a tudósok előtt, akik Magyarországon dolgozni szeretnének. Kiemelte, a 2024-től 2029-ig szóló programban műhelyteremtő, iskolateremtő személyiségeket, elismert kutatókat és fiatalokat is keresnek. A cél az, hogy 2030-ra egymillió emberre 9000 kutató jusson Magyarországon, és hazánk a 27 ország közül az első tízbe kerüljön innovátorként is. Kitért arra, hogy jelenleg a népesség 3 százaléka tanul felsőoktatásban, a hallgatók 13 százaléka külföldi. Ezt a számot szeretnénk felemelni 25 százalékra, mondta a miniszter, hozzátéve: ehhez fel kell venni 3-4 ezer oktatót is.

Kitért a HU-rizont program céljaira is, amelyben 8 milliárd forintot fordítanak arra, hogy a magyar kutatók nemzetközi együttműködését segítsék. Kiemelte: céljuk, hogy Magyarország tudásplatform is legyen. Köszönetet mondott a programon dolgozók munkájáért, kiemelve a jelen lévő Bódis László innovációért felelős helyettes államtitkárnak, Gulyás Balázsnak, a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat elnökénak és Jakab Rolandnak, a HUN-REN Központ vezérigazgatójának szerepét. Gulyás Balázs kiemelte: a cél megvalósításának, hogy Magyarország a kutatás-fejlesztés és innováció terén Európa és a világ élvonalába tartozzon, egyik fontos eleme a Neumann János Program, amely keretet szab és irányt mutat a következő években a magyar kutatás-fejlesztés és innováció folyamatainak, rendszerének, ökoszisztémájának. Ezen folyamatokban a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat a vezérhajó szerepét kívánja betölteni.

Ezen folyamat egyik első állomása volt, hogy a HUN-REN egy hazahívó és külföldi kutatókat toborzó pályázati rendszert írt ki, amelynek keretében hét fiatal, kiemelkedő teljesítményű kutató jött Magyarországra, alapított kutatócsoportot, folytat kutatásokat olyan területeken, mint a genomika, a földtudományok vagy az orvostudományi és gyógyszerkutatások. A sajtótájékoztatón Róna Gergely, a Természettudományi Kutatóközpont molekuláris biológusa a HUN-REN hazahívó programjában szerzett tapasztalatairól számolt be. Gulyás kiemelte: a magyar kutatási rendszer vonzó a kutatók számára. De mutatja a rendszer értékességét az is, hogy világhírű kutatók, tudósok, tudományszervezők álltak mellénk. Bemutatta az eseményen megjelent David P. Goldman közgazdászt, amerikai gazdaságstratégát, Sierd Cloetingh geofizikust, az Academia Europaea korábbi elnökét és Christer Halldint, a radiokémia professzorát, a svédországi Karolinska Institute PET Központjának igazgatóját, aki gyógyszerfejlesztésben két évtizede dolgozik magyarokkal. A kutatók beszámoltak magyarországi kutatásairól és tapasztalatairól a hazai tudományos közösséggel.

Jakab Roland, a HUN-REN Központ vezérigazgatója köszönetet mondott azért, hogy a Research Grant Hungary pályázat elindításával a kormányzat a HUN-REN hazahívó és toborzó kezdeményezése mellé állt. A kutató hálózat pedig szakmai otthont és kapcsolódást biztosít a hazai kutatóknak az újonnan felálló kutatócsoportokhoz, mondta, hozzátéve: folyamatban van a HUN-REN Központ szolgáltató és támogató funkcióinak megerősítése, amely a kutatói munka hatékonyságát segíti. Kiemelte: az elmúlt évben a legrangosabb Nature és Science folyóiratokban legalább 105, a PNAS-ben 4, a PLOS-ban 5, a CellPress-ben szintén 4 közlemény jelent meg a HUN-REN-es kutatók tollából. Ezt erősítjük tovább az új pályázati lehetőséggel, értékes nemzetközi tudás és tapasztalat érkezik haza.

"A HUN-REN a szervezeti eszközeivel is megbecsüli ezeket a kutatókat, hiszen ők és kutatóhelyeik intenzíven hozzá tudnak járulni a gazdasági és társadalmi innovációhoz". A megvalósuló kutatások eredményei fellendíthetnek tudásintenzív iparágakat Magyarországon. A HUN-REN támogatja a teljes innovációs értéklánc megvalósulását, amely hozzájárul az ország felemelkedéséhez és versenyképességének növeléséhez, mondta.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter (j) és Gulyás Balázs, a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat elnöke (b2) érkezik a Research Grant Hungary Programot ismertető sajtótájékoztatóra Budapesten, a HUN-REN TTK kistermébe 2024. május 31-én (MTI/Hegedüs Róbert)
Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter (j) és Gulyás Balázs, a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat elnöke (b2) érkezik a Research Grant Hungary Programot ismertető sajtótájékoztatóra Budapesten, a HUN-REN TTK kistermébe 2024. május 31-én (MTI/Hegedüs Róbert)

(forrás: MTI)

Könyveink