hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Zsírfogyasztás és stroke kockázat

Az OTSZ Online szerint a magasabb növényi zsiradéktartalmú táplálék fogyasztása csökkenti a stroke kockázatát.

A Dietary Guidelines for Americans és az AHA által kiadott javaslatokat alátámasztó eredményeket Dr. Fenglei Wang (Harvard University, Boston, Massachusetts) adta elő az American Heart Association (AHA) 2021-es virtuális tudományos ülésén. A 117 000 egészségügyi dolgozó 27 éves követése azt mutatta, hogy a legtöbb (a felső negyed) növényi zsiradékot fogyasztók stroke kockázata 12%-kal csökkent a legkevesebb növényi zsiradékot fogyasztók kockázatához képest. És viszont, a legtöbb (nem tejtermékből származó) állati zsiradékot fogyasztók stroke kockázata pedig 16%-kal nőtt.

Számos korábbi tanulmány foglalkozott a táplálkozás és a koronária-betegség kapcsolatával, jelen, a táplálkozás és a stroke összefüggésére koncentráló vizsgálat is arra jutott, hogy kevesebb a stroke-eredetű halálozás, ha a feldolgozott húsokat más fehérjékkel, leginkább növényi eredetűekkel helyettesítjük. A szív védelmében fontos a legegészségesebb diéta követése, az egészséges testsúly elérése és megőrzése a kalória igény- és a kalória bevitel egyensúlyának szem előtt tartásával. Ehhez válasszunk gabonákat, növényi fehérjéket, gyümölcsöket és zöldségeket, korlátozzuk a sót, a cukrot, az állati zsiradékokat, a feldolgozott húskészítményeket, valamint az alkoholt – függetlenül attól, hogy az ételt hol készítették el és hol fogyasztjuk el azt.

A növényi zsiradék fő forrásai a sokszorosan telítetlen zsírok: növényi olajok, magvak, dió, mogyoróvaj, stb., kiegészítve halakkal (különösen zsíros halakkal), melyek a kardiovaszkuláris egészség megőrzése érdekében javasoltak. Fontos a vörös- és a feldolgozott húsok fogyasztásának (ezekben ugyanis sok a só és a telített zsírsav, és kevés a növényi alkotórész) csökkentése, a fel nem dolgozott húsok melletti zsírok fogyasztásának minimalizása, főzés során a háj és faggyú (marhazsír) nem trópusi növényekből származó olajjal (pl. oliva olajjal, kukorica-, vagy szójaolajjal) történő helyettesítése a stroke kockázatának csökkentése céljából. Számos más diétás faktor (gyümölcsök, zöldségek, só, alkohol, stb.), és életmódbeli tényező (fizikai aktivitás, dohányzás, stb.) van kapcsolatban a stroke kockázatával, amely figyelmet érdemel.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink