hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Zacher a bika nevű új szerről

Valószínúleg biofűről, szintetikus marihuánaszármazékról lehet szó, mondta Zacher Gábor az InfoRádiónak.

Új, életveszélyes hatóanyagú dizájnerdrog jelent meg a magyar kábítószerpiacon, amely a jelenlegi információk szerint már tizenegy ember haláláért felelős, közölte a rendőrség. A bika nevű szintetikus kannabinoid fogyasztói a halált megelőzően fáradékonyak voltak, szívtájéki fájdalomra, légzési nehézségre panaszkodtak, görcsös rohamaik voltak, több esetben őrjöngtek. A legfiatalabb elhunyt 23 éves volt, a legidősebb 36, a halálesetek zöme Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt.

A hirtelen, jelentős mennyiségű, akut egészségkárosodás mindig figyelmet igényel, részben mert új szer jelenik meg a piacon, vagy azért, mert olyan hatóanyag-tartalmú szer érkezik, amely még a függők számára is problémákat okozhat, szögezte le Zacher Gábor. Az új szer fantázianevéről a toxikológus azt mondta, "valamit elárul", jelen esetben is beszélő névről van szó. "Elképzelünk magunk előtt egy bikát: az erőről, a dühről és a nagyon intenzív hatásról szól. Ez áll fent, nekem is az elmúlt egy-két évben volt olyan halálesetem, ami feltételezhetően ilyen szertől következett be; nagyon gyorsan szívritmuszavar lépett fel, keringési elégtelenség, az illető pedig belehal a történetbe", beszélt orvosi tapasztalatairól.

Szerinte biofűről, szintetikus marihuánaszármazékról lehet szó, az ilyesmi hatáserőssége pedig akár tízszer is meghaladhatja a hagyományos THC-ét. Zacher Gábor beszámolt arról is, hogy a szer "listára kerülése" a gyors analízis ellenére sem gyors folyamat.

A teljes információ

(forrás: InfoRádió)

cimkék

hirdetés

Könyveink