hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Vírusok és vadászaik

Sérült adatok, ideges felhasználók

Ritkaságszámba megy az olyan otthoni vagy munkahelyi számítógép Magyarországon, amelyet még ne látogatott volna meg valamilyen vírus. Megsérült adatok, ideges felhasználók, nevünkben továbbküldött levelek tucatjai, rosszabb esetben az operációs rendszer újratelepítése jelzik a hívatlan digitális kártevő tevékenységét. Az idei év első hét hónapjában valamelyest növekedett a vírusaktivitás – jelentette be a Trend Micro. A jelentés szerint a rosszindulatú kódok között továbbra is a féreg típusú vírusok vannak túlsúlyban. A közepes és nagy kockázatot jelentő vírusokról szóló riasztások világszerte mintegy 40 százalékos növekedést mutattak 2003 első felében 2002 azonos időszakához képest.

A legutóbbi támadások során kevesebb gép fertőződött meg, a károk is kisebbek voltak, és a támadás lefolyása is rövidebb volt, mint a nagy támadások, például a Melissa vagy a Love Letter férgek esetében három-négy évvel ezelőtt.

Ennek a trendnek két oka van. A valódi kódolási ismeretekkel rendelkező vírusírók száma folyamatosan csökken, s ez több teret nyújt az amatőrök számára, akik a régebbi vírusok újrafeldolgozott változatait készítik el – általában sikertelenül. Az általuk használt elcsépelt trükkök – amelyekkel a felhasználókat arra próbálják rávenni, hogy rákattintsanak a fertőzött fájlra – 2003-ban egyre csekélyebb eredményt hoznak, hacsak nem párosulnak valamilyen új trükkel, például az e-mailes csalással. A másik – sokkal fontosabb – ok a kiváló minőségű vírusvédelmi és e-mail-szűrő rendszerek elterjedt alkalmazása, amely nagymértékben csökkentette a vírusok hatását a vállalati hálózatokra.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Trautmann Balázs
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés