hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Virtuális flashmobot szerveztek a fogorvosok az Emmi Facebook-oldalán

Kásler Miklós az orvosbérek emeléséről tett közzé videót a tárca hivatalos Facebook-oldalán, amely alatt több száz alapellátó fogorvos reklamál.

Virtuális flashmobot szerveztek az alapellátásban vállalkozóként dolgozó fogorvosok, amely kisebb tüntetéssé terebélyesedett Kásler Miklós miniszter „ajtaja” előtt – legalábbis az Emberi erőforrások Minisztériumának Facebook-oldalán.

A felháborodás oka, hogy míg az alapellátásnak összesen 71,5 milliárd forintos többletet biztosított a kormány annak érdekében, hogy az ott dolgozó orvosok és szakasszisztensek fizetését a tavaly, az egészségügyi jogviszonyról szóló törvénybe foglalt orvosi, és a már korábban elfogadott szakdolgozói bértáblához igazítsák, mindebből a vállalkozó fogorvosoknak nem jutott. Mindez sokakat érint érzékenyen, hiszen az alapellátó fogorvosok 85 százaléka dolgozik vállalkozóként, és csupán 15 százalékukat alkalmazzák – jellemzően – az önkormányzatok.

A döntést egyébként a tárca sem titkolta, december utolsó napjaiban a Népszava kérdésére válaszolva azt írták, csak az alkalmazott jogviszonyban álló fogorvosok kapják meg az emelt bért, a vállalkozóként közfeladatot ellátók nem. A minisztérium akkor ezt azzal indokolta, hogy a fogorvosi praxisok finanszírozását 2010-től másfélszeresére emelték, idén év elejétől pedig havonta 380 ezer forint rezsitámogatást adnak nekik.

Miközben a kormányzati kommunikáció általános orvosi béremelésről szól, ezzel a döntéssel sérült a szektorsemlegesség – hiszen a vállalkozóként a társadalombiztosítással szerződött fogászok – saját felelősséggel – pontosan ugyanazokat a feladatokat látják el, mint alkalmazotti státuszban foglalkoztatott kollégáik.

Photo by Caroline LM on Unsplash
Photo by Caroline LM on Unsplash

Ezt is felvetették többen Kásler Miklós videóposztja alatt, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériumának hivatalos Facebook-oldalára töltöttek fel a minap. Bár a közösségi oldal 300 hozzászólást jelez, ennél jóval kevesebb látszik a bejegyzés alatt, mert az oldal adminisztrátora valószínűleg rejti a kommenteket, ami azt jelenti, hogy csak annak írója és ismerősei láthatják a tartalmat, más nem.

A magyarok 60 százaléka csak panasz esetén fordul fogorvoshoz, becslések szerint a lakosság mintegy fele a társadalombiztosítás terhére veszi igénybe a fogászati ellátást. Ha az alapellátó fogorvosok az őket évek óta negatívan diszkrimináló kormányzati döntések nyomán felbontják szerződéseiket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK), a vidéken élők tömege esik el a rendszeres fogászati ellenőrzéstől is. Ez annak tükrében különösen tragikus, hogy lakosságarányosan Magyarország Európában az első, a világon pedig a harmadik a szájüregi daganatok gyakoriságágát tekintve, márpedig ennek szűrése elsődlegesen a fogorvosok feladata. Míg a magánfogászatokra elsősorban az egészségtudatos páciensek járnak – tudva, ha nem ellenőriztetik rendszeresen a fogaikat, azt később a pénztárcájuk bánja – a nem megfelelő egészségértéssel rendelkezők azonban biztosan nem, vagy csak végszükség esetén fogják igénybe venni a privát szolgáltatásokat.

Ha a magánszektorba kényszerítik az alapellátó fogorvosokat azzal nem csak a betegek járnak rosszul, de magukkal ránthatják a vidéki fogtechnikai szektor jórészét is.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés