hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Csökkenhet a fogászatok finanszírozása

A járvány második hulláma miatt a teljesítményalapú finanszírozás pénzügyi gondokat okozhat az alapellátásban dolgozó fogorvosoknak – írja a vg.hu.

A koronavírus-járvány második hulláma miatt a hektikus finanszírozástól tartanak a legjobban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott fogorvosok, mivel szeptembertől visszatért az egészségbiztosító a teljesítményalapú finanszírozáshoz – mondta a Világgazdaságnak Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke. A fogorvosok többsége szerint az átalányfinanszírozás fenntartása lenne megnyugtató a második hullám alatt is. Nagy Ákos hangsúlyozta: a járvány első hulláma után a betegek száma körülbelül a harmadára esett az alapellátó fogászati rendelőkben a szigorú egészségügyi szabályrendszer miatt.

A NEAK publikus adatai szerint tavaly júniushoz képest idén 47 százalékos, júliusban pedig 67 százalékos kihasználtsággal dolgoztak a NEAK-fogászatok, bár augusztusra a betegszám tovább emelkedett. A MOK alelnöke szerint a NEAK-nak felül kellene vizsgálnia korábbi döntését, ezzel kapcsolatos javaslatát elküldte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi).

Az Emmi a járványidőszakban az egészségügyi ellátások mutatóit és az egészségügyi szolgáltatók helyzetét folyamatosan figyelemmel kíséri – válaszolta a lapnak a szaktárca. Az átlagfinanszírozás esetleges visszaállításáról és ennek részleteiről a járványhelyzet alakulásának függvényében, minden releváns körülmény figyelembevételével születik majd döntés. Hozzátették: a NEAK-hoz csak néhány jelzés érkezett az átlagfinanszírozás miatt.

A NEAK-finanszírozott fogorvosi praxisok száma Magyarországon 2800-ra tehető, ebből 300 betöltetlen, szeptember 1-jétől újabb kilenc praxis szűnt meg. Emiatt 850 ezer ember fogászati ellátása nincs biztosítva.

Nehézségekkel kell szembenézniük az iskolai fogászati szűréseket végző fogorvosoknak is, hiszen a tanév első félévében a csoportos vizsgálatok elmaradnak, így jelentősen csökken majd a finanszírozás – közölte Nagy Ákos.

További részletek a cikkben

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink