2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Veszélyes tbc-tesztekre figyelmeztet a WHO

Az aktív tuberkulózis megállapítására szolgáló vértesztek használatának azonnali leállítására szólít fel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra hivatkozva, hogy azok tévesek, és alkalmazásuk milliókat tesz ki kockázatnak.

A WHO munkatársainak közlése szerint a teszteket nagyrészt nyugati vállalatok gyártották, és a fejlődő országokba exportálták azokat, mert nem feleltek meg a gazdag nemzetek szabályzói által előírt normáknak.

A világszervezet egy évig tartó elemzés után úgy találta, hogy a vértesztek megengedhetetlenül nagy arányban adtak téves eredményt, ami félrediagnosztizáláshoz és félrekezeléshez vezetett. A tanulmányok szerint a tesztek legalább fele akkor is kimutatta a páciensnél a betegséget, amikor az jelen sem volt, vagy éppen fordítva, nem jelezte a fertőzöttséget, amikor jelen volt, így a tesztek "veszélyeztetik a páciensek életét" - tette hozzá Mario Raviglione, a WHO tbc-megelőzéssel foglalkozó részlegének vezetője.

Körülbelül tizenhét szegényebb országban - köztük Indiában és Kínában - évente legalább kétmillió tbc gyorstesztet végeznek el. A WHO nyomatékosan javasolja az országoknak, hogy tiltsák meg a pontatlan és engedély nélküli vértesztek használatát, helyette támaszkodjanak inkább a megbízható mikrobiológiai és molekuláris próbákra.

Bár ezeket a vérteszteket egyetlen ottani hatóság sem engedélyezte, azok többségét Európában és Észak-Amerikában gyártják, például Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Hollandiában vagy az Egyesült Államokban. A WHO mostani figyelmeztetése - melyet eljuttattak számos kormányzathoz - az első, amikor egyértelműen "negatív" tartalmú ajánlást fogalmaztak meg valamely gyakorlattal szemben, amelyet a tbc-gondozásban alkalmaznak.

A tuberkulózis főként a fejlődő világ országait sújtja, évente világszerte 1,7 millió ember halálát okozza. A tesztek használatát - amelyekből legalább 18 típus van piacon - "azonnali hatállyal le kell állítani mindenütt" - hangsúlyozta Raviglione a sajtótájékoztatón.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink