hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Vesebetegség és pitvarfibrilláció

A Clinical Journal of the American Society of Nephrology tanulmánya szerint a vesefunkció romlásával párhuzamosan nő a pitvarfibrilláció kockázata; a csökkent vesefunkciójú személyek esetében valószínűleg hasznos lenne a normál szívritmus fenntartását célzó prevenció.

Nisha Bansal és munkatársai 3 prospektív tanulmány eredményeit összegezték (eGFR and Albuminuria in Relation to Risk of Incident Atrial Fibrillation: A Meta-Analysis of the Jackson Heart Study, the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis, and the Cardiovascular Health Study).

A University of Washington kutatói 16 769, kezdetben nem pitvarfibrilláló személy adatai elemzésével megállapították: a romló vesefunkcióval párhuzamosan nő a pitvarfibrilláció kockázata; a legrosszabb vesefunkcióval rendelkezők esetében a pitvarfibrilláció kockázata kétszerese a nem vesebetegekre jellemző pitvarfibrilláció-kockázatnak.

A vesefunkció és a pitvarfibrillációs kockázat közötti összefüggés akkor is megmaradt, ha figyelembe vették a lehetséges befolyásoló tényezőket (pl. kardiovaszkuláris állapot), és konzisztensnek mutatkozott a különböző alcsoportokban (életkor, nem, komorbiditások, etnikum).

Bansal nyilatkozata szerint a vesefunkció kismértékű romlása is fokozza annak az esélyét, hogy a személynél a későbbiekben pitvarfibrilláció alakuljon ki.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés