hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Vér őssejtből

A vérátömlesztéshez szükséges vérkészletek a világ egyetlen országában sem elegendőek. Most úgy látszik, lassan vége szakad a véradókért folytatott szakadatlan toborzó küzdelemnek. Egy francia kutatócsoportnak sikerült csontvelői őssejtekből vért előállítania.

Marie-Catherina Giarratana a párizsi Pierre és Marie Curie Egyetem munkatársa az amerikai hematológus társaság Blood c. szaklapjában tette közzé, hogy sikeres vérátömlesztést hajtott végre olyan vörösvérsejtekkel, amiket vérképző őssejtek szaporításával, laboratóriumban állítottak elő. Az őssejteket csontvelőből nyerték, majd ezeket érett vörösvérsejtekké fejlesztették és ugyanannak az önkéntesnek adták be, akiből az őssejtet vették.

Az orvosi gyakorlatban létezik ugyan egy hasonló módszer. Tervezett műtét előtt vért vesznek, majd, amikor itt az ideje, ezt adják vissza a betegnek. Csakhogy a francia tudósok a betegtől nem vért, hanem őssejtet vettek és ebből valódi, de mégis mesterséges vért állítottak elő.

Öt nappal a beadás után a vörösvérsejtek 97 százaléka, 26 nap után 50 százaléka volt még a keringésben. Ez a „túlélés” azonos a normál vörösvérsejtek élettartamával. A beadott sejtek tehát biztonságosnak bizonyultak, azaz nem alakultak át például rosszindulatú sejtekké, továbbá a mérések szerint minden paraméterben megegyeztek a „normál” vörösvérsejtekkel, oxigént vettek fel a tüdőben, majd leadták a szövetekben.

Robert Lanza, aki tagja volt annak a munkacsoportnak, amely embrionális őssejtekből először állított elő vért 2008-ban, ugyancsak elismeréssel szólt a mostani bejelentésről. Először bizonyosodott be, hogy az őssejtből szaporított vörösvérsejtek a befogadó szervezetben nemcsak, hogy épek maradnak, de élettartamuk is megfelel a normális sejtekének.

Sajnos számos korábbi, mesterséges vérpótlást célzó kísérlet csalódást okozott. Az amerikai gyógyszerhatóság, a Food and Drug Administration (FDA) legutóbb 2009-ben tiltott be egy PolyHeme elnevezésű vérpótló készítményt, aminek több mellékhatása volt, mint haszna.

A teljes cikk a nol.hu-n

Dr. Szenczi Tóth Károly
a szerző cikkei

(forrás: Népszabadság)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés