hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Elkészültek az első klónozott emberi őssejtek

Több mint hét évvel a dél-koreai Hwang Woo-suk hamisnak bizonyult bejelentése után végre valóban elkészültek az első klónozott emberi embrió őssejtek (hESC), igaz van némi szépséghibájuk. A kutatás részletei a Nature október 5-i számában jelentek meg.

A gondot egy extra kromoszóma sorozat jelenti, ami miatt a sejtekkel nem érhető el a tudósok által kitűzött alkalmazási cél, vagyis „inkompatibilitásuk” miatt nem használhatók beültethető szövetek létrehozásához. A tudósok mégis komoly eredményként tekintenek a vívmányra, ugyanis végre sikerült bebizonyítani, hogy az emberi őssejtek klónozása sem lehetetlen. A biológusok optimistán tekintenek a jövőbe a kromoszóma-probléma megoldását illetően. Az áttörést a New York-i Őssejt Alapítvány Dieter Egli és Scott Noggle által vezetett csapata érte el bőrsejtek és megtermékenyítetlen emberi petesejtek összeolvasztásával.

Szinte már megszokottá vált a klónozási kísérletekben, hogy a kapott embriók fejlődése megtorpan egy viszonylag korai sejtstádiumban. Egli összesen 270 petesejtet alkalmazva számos kísérletet futtatott le, hogy megtalálja a hagyományos klónozási technika hibáját. Mint kiderült a petesejt DNS-ének eltávolítása volt a bűnös, ezért a petesejtek kromoszómáját a helyén hagyták, aminek következtében az embriók ötöde tovább fejlődött és sejtcsomókká, úgynevezett blasztocitákká alakult, amikből már kinyerhetők őssejtek. A 13 kapott embrió közül kettőből izoláltak hESC-ket.

A kutatók jelenleg azoknak a tényezőknek az azonosításán dolgoznak, amikkel a petesejt kromoszómái lehetővé teszik az embrióknak a blasztocita stádium elérését, ismertette George Daley, bostoni őssejt biológus, aki nem vett részt a kutatásban. Amint sikerül megismerni ezeket a tényezőket, megalkothatóvá válik a többlet kromoszóma sorozat nélküli hESC. A kutatóknak több jelöltjük is van, köztük különböző proteinek, melyekről a sejtosztódás „ellenőrzőpontjaiként” működnek. „Nem hiszem, hogy ez egy leküzdhetetlen biológiai probléma lenne, csupán meg kell találni a mechanizmusát” – mondta Daley.

 A teljes cikk az SG.hu-n olvasható.

(forrás: sg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink