hirdetés
hirdetés
2024. július. 05., péntek - Emese, Sarolta.
hirdetés

Vénülő bolygó

Globális veszély az elöregedés

Öt éven belül ugyanannyi 60 évesnél idősebb lakosa lehet Magyarországnak, mint ahány 20 évesnél fiatalabb. Hazánknak is szembe kell tehát néznie a fejlett világ talán legnagyobb kihívásával, a társadalom elöregedésével. Az évszázad globális problémái közül sokan ezt a jelenséget tartják az első számúnak, amely még az éghajlatváltozást vagy a tömegpusztító fegyverek terjedésének veszélyét is megelőzi. Miközben egyre gyorsabban gyarapodik a Föld népessége – bolygónk lakóinak száma 1804-ben lépte át az egymilliárdot, s becslések szerint 2013-ban a hétmilliárdot is eléri –, a világ lakóinak átlagéletkora is emelkedik. Míg ötven évvel ezelőtt 23,5 év volt az átlag, alig fél évszázad múlva már várhatóan 37,8 év lesz. Az ipari forradalom idején a fejlett világban 2-3 százalékot tett ki a 60 év fölöttiek aránya, ma ez 14 százalék, 2030-ra pedig elérheti a 25-öt.

A demográfiai öregedés elsősorban a fejlett világra jellemző: az ENSZ adatai szerint 2000-ben Európában Olaszország, Svédország, Görögország, Belgium, Spanyolország és Németország (a korábbi NSZK) állt az első öt helyen a hatvanon túliak arányát tekintve.

Magyarország a huszadik volt ebben a rangsorban. A rendszerváltó országok közül csak Bulgária, a korábbi NDK és Lettország előzte meg hazánkat. A sort Litvánia, Macedónia, Moldávia, Albánia és Törökország zárja. Ezekben az országokban a 60 évesnél idősebbek aránya alig harmadannyi, mint az első öt helyen említett országokban.

Drámaian fogynak a fiatalok

A tizenöt uniós tagállam demográfiai helyzetének alakulásáról készült tanulmány úgy fogalmaz: „a lakosság vészes öregedése várható”. S nem véletlenül. A 65 évesnél idősebb korosztály létszáma a tagállamokban az  1995-ben még csak a lakosság 15,4 százalékát kitevő 57 millióról 2015-re 74 millióra (az összlakosság 19,1 százalékára) nő. A helyzetet nehezíti, hogy miközben a 80 éves kort egyre többen érik meg – 2015-ben már 20 millióan lesznek, ami az összlakosság 5,2 százalékát jelenti –, a fiatalok aránya drámaian csökken.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés