hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Végzetes szülések: van-e felelős?

Szülési komplikációkról, orvosi mulasztásokról és elkerülhetetlen szövődményekről készített összeállítást a HVG.

"Noha a károsultak általában megpróbálnak peren kívül megegyezni a kórházzal, mégis gyakoribb, hogy az intézmény nem ismerve el felelősségét, a bíróságon folytatódik az ügy tisztázása. Magyarországon eddig a legmagasabb kártérítési összeg, kamatokkal együtt, nyolcvanmillió forint volt. Ezt egy szülés után bekövetkezett agykárosodás miatt kellett megfizetni."

A HVG összeállításában hét olyan nagy port kavart kórházi esetet elevenít fel, amelyben a szülő nő családja és bizonyos esetekben a szakmai háttér is azt állítja, az orvos mulasztott. A szakemberek nevei most sem kerültek nyilvánosságra.

A cikk elsőként a legutóbbi, kecskeméti esetet hozza példának: November elsején a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kórházában elhunyt egy harmadik gyermekének életet adó édesanya. A 26 éves kismama egészséges gyermeket hozott a világra, de a szülést követően vérzés lépett fel nála. A folyamatos orvosi ellátás, többszöri beavatkozás ellenére az anya életét nem tudták megmenteni. A család feljelentést tett, miután a rendőrség igazságügyi orvos szakértőt rendelt ki, aki soron kívül elvégezte a fiatalasszony boncolását. Az eredmények egyelőre nem ismertek. 

A HVG cikkében megemlíti azt szentesi orvost, akinek pere november elején kezdődött el: őt azzal vádolják, hogy gondatlansága miatt 2008 júliusában történt szülést követő rutinműtétben meghalt egy 31 éves kismama. Egy rutinműtétet végrehajtása közben az asszony méhfala kiszakadt, ezt azonban az orvos nem vette észre. Az ügyben ítélet csak jövőre várható.

Az összeállításban szerepel egy a győri kórházban szülő nő esete, aki 2009 júliusában vérmérgezésben halt meg, miután császármetszéssel egészséges ikerfiúknak adott életet; illetve ismerteti egy cserkeszőlői asszony tragédiáját is. A 33 éves édesanya negyedik gyermekével ment a szolnoki kórházba, október 14-én szülés közben azonban kómába esett, és október 20-án meghalt. A kisbaba életét megmentették. A cikk megemlít egy MÁV Kórházban történt esetet, amely két szülő nőt is érintett: az egyiknek el kellett távolítani a méhét, míg a másik életét vesztette. "A vád szerint 2003 szeptemberében az adott napon H. Szabolcs szülész-nőgyógyász volt az ügyeletes orvos, akinek két páciense is ugyanabban az időben szült. (...) Az ügyészség álláspontja szerint az orvos nem megfelelően végezte az adminisztrációt a két nő esetében, ezzel más orvost akadályozott a helyes diagnózis felállításában, ráadásul elmulasztott fontos vizsgálatokat."

Utolsóként a nagy nyilvánosságot kapott, Állami Egészségügyi Központban lúggal itatott kismama története szerepel a cikkben: a nő február 12-én feküdt be a Podmaniczky utcai kórházba, ahol tíz óra vajúdás után orvosa császármetszés mellett döntött. Ám a szülésznő a műtét előtt savlekötő helyett maró folyadékot, erősen lúgos kémhatású kálium-hidroxidot itatott a szülő nővel. Az intézmény belső vizsgálatot indított az ügyben, elismerte felelősségét és - a HVG összeállításában szereplő információkkal ellentétben - az ÁEK végül kártérítést fizetett az asszonynak. A szülészetet vezető főorvost, Török Miklóst leváltották.

A teljes cikket a HVG oldalán olvashatja.

(forrás: HVG, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés