hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Hány forintot „ér” egy lelki trauma?

Magánadatbázis készült arról, mennyit lehet követelni a nem vagyoni kárért - írja a Népszabadság.

Mennyibe kerül az a trauma, ha valakit egy balesetben elszenvedett sérülés az élete végéig ágyhoz köt? Mennyit kóstál a szabadság átmeneti elvesztése? Mekkora összeget lehet követelni nem vagyoni kár címén, amikor az elhunyt hozzátartozó tetemét elcserélik? Egy tanácsadó cég a korábbi ítéleteket tartalmazó adatbázisa alapján próbálja prognosztizálni, hogy egy adott ügyben mi lehet a várható verdikt.

Húszmillió forintban vagy euróban..?

Bár a kismama, akinek lúgot adtak savlekötő helyett még nem jutott egyezségre a kórházzal, akad jópár példa a közelmúltból. Húszmillió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg a Fővárosi Ítélőtábla annak a 12 éves gyermeknek tavaly, aki egy balesetben olyan súlyosan megsérült, hogy állandó ápolásra szorul, és állapotának javulására semmi esély. Egy ugyancsak önálló életvitelre alkalmatlanná vált fiatalember esetében a trauma „árát” a bíróság 15 millióra taksálta. Lehetséges, hogy a két ügyben az érintettek többet is kaphattak volna, ám ennyit akartak, és azt a bíróság vita nélkül megítélte. Csak az összehasonlítás kedvéért: a károsult hasonló esetben bármelyik nyugat-európai államban is nagyjából ekkora öszszegre számíthatna – euróban.

A vagyoni károk – például a kieső jövedelem, a sérült orvosi kezelésére vagy tartós otthoni ápolására fordított összeg, a gyermeknevelés költségei – általában pontosan forintosíthatók, azt azonban igen nehéz egzakt módon meghatározni, hogy miként lehet az elszenvedett lelki traumát pénzben kifejezni – véli Bárdos Péter ügyvéd. A szakember szerint ebben a helyzetben nincs más kapaszkodó, mint az ítélkezési gyakorlat. Ezért döntött úgy, hogy tanácsadó cégében összegyűjti a nem vagyoni kártérítés iránt indított perekben született ítéleteket. Matematikus feleségével először a balesetekkel, majd más, például a személyiségi jogi jogvitákkal összefüggésben keletkezett verdikteket rendezték adatbázisba.

Ezres adatbázis, kulcsszavas keresővel

Mára a sajátos gyűjtemény ezres nagyságrendűre bővült, és abban kulcsszavakkal keresni is lehet. Vagyis: elegendő, ha beviszik a rendszerbe a kártérítést megalapozó sérelem körülményeit és annak következményeit. Az adatok alapján viszonylag jól becsülhető, hogy bizonyos ügyekben milyen döntés várható, így az ítélkezési gyakorlat ismeretében érdemes lehet a feleknek peren kívül megegyezni.

Bárdos tapasztalatai szerint a legnagyobb nem vagyoni kártérítéseket általában az élet elvesztése, teljes rokkantság, illetve jogtalan fogva tartás miatt fizetik ki. A legnagyobb összeg húszmillió körül alakul, s ennyit kapott a már említett magatehetetlenné vált gyermek. Annak a családapának az életét pedig, aki gyilkosság áldozata lett, összesen több mint 22 millióra „taksálták”, igaz, ezt a pénzt az özvegy és a két árva javára egyenlő arányban ítélték meg.

Stella-díj

Húszmilliót tehetett zsebre az a férfi, akit emberölés miatt több mint három évig tartottak előzetes letartóztatásban, majd jogerősen felmentettek a vád alól. Egy rendőr viszont „csak” hat hónapot ült jogtalanul, és tízmilliót vehetett fel, mert a bíróság figyelembe vette, hogy olyan bűnözőkkel zárták össze, akiket korábban maga juttatott rács mögé. A bíróság által primitív személyiségűnek tartott Gán fivérek 15 hónapért „cserében” ugyanakkor csupán másfél milliót kaptak, mondván, őket kevésbé viselte meg a szabadságelvonás. Csaknem ennyit tartottak méltányosnak néhány, a 2006-os zavargások miatt törvénytelenül pár napra őrizetbe vett személy esetében is.

A nem vagyoni kártérítésnek talán az Egyesült Államokban van a legnagyobb hagyománya, és ott a legkülönösebb pereket már díjjal is elismerik. A Stella-díj névadója egy idős hölgy volt, aki azért kapott csaknem hárommillió dollár fájdalomdíjat, mert egy gyorsétteremben a kávéval leforrázta magát. De egy tolvajnak is megítéltek pár tízezer dollárt, mert áthajtottak a kezén azzal az autóval, amelynek a dísztárcsáit akarta lefeszegetni. Annak a betörőnek pedig, aki a kapu hibája miatt beszorult egy garázsba, és nyolc napig kutyatápon kényszerült élni, félmillió dollár ütötte a markát. Egy bútorbolti vásárló is kapott majdnem nyolcszázezer dollárt, mert átesett az üzletben szaladgáló gyermeken. A tényszerűség kedvéért meg kell jegyezni, hogy a saját gyerekén.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés