hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Varga Mihály: Napirenden van a kórházi adósságok rendezése

Folyamatosak az egyeztetések a kórházi adósságok rendezésével kapcsolatban – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a csütörtöki Kormányinfón.

Bár a pénzügyminiszter nem adott egyértelmű, határozott választ arra a kérdésre, hogy szóba került-e, illetve döntöttek-e a kormány szerdai ülésén a kórházi adósságok rendezéséről, Varga Mihály azt kijelentette, hogy „a kormány vizsgálja a kérdést”, többszöri egyeztetést is folytattak erről a Belügyminisztériummal és az Országos Kórházi Főigazgatósággal, az eredményekről későbbre ígért tájékoztatást.

Hosszú szünet után – amit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter gerincműtéte és azt követő rehabilitációja indokolt – Kormányinfót tartottak a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében. Az eseményen debütált Vitályos Eszter, aki a főpolgármesteri címért ringbe szálló Szentkirályi Alexandrától vette át a kormányszóvívői feladatokat, az újságírói kérdésekre pedig Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy István agrárminiszter is válaszolt Gulyás Gergely mellet.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j2) beszél, mellette Vitályos Eszter kormányszóvivő (b2), Varga Mihály pénzügyminiszter (b) és Nagy István agrárminiszter (j) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j2) beszél, mellette Vitályos Eszter kormányszóvivő (b2), Varga Mihály pénzügyminiszter (b) és Nagy István agrárminiszter (j) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A korábbi évek gyakorlatától eltérően idén nem nyár elején, hanem csak novemberben nyújtják be a 2025. évi költségvetés tervezetét – mondta el Gulyás Gergely, amit azzal indokolt, hogy az amerikai elnökválasztás eredménye döntő lehet a „háború vagy béke” kérdésében, ami a magyar költségvetést is meghatározhatja.

A kormány 675 milliárd forintnyi beruházást átütemez át az idei évben, ezzel is segítve a költségvetés mozgásterét – jelentette be Varga Mihálypénzügyminiszter a Kormányinfón, reflektálva  arra a napokban megjelent hírre, miszerint a büdzsé hiánya már márciusban elérte a teljes évre tervezett deficitet. Bár a miniszter azt elárulta, hogy a kormánynak voltak elképzelései arról, hogy mely területeket érintse az átütemezés, a részletekről nem számolt be, azt mondta, hogy a tárcáknak kell dönteniük erről, mert ők jobban átlátják a helyzetet. A politikus jelezte: a beruházásokat nem törölik, azok a jövőben megvalósulnak. Elmondta azt is, hogy az idei évre 4,5, 2025-re 3,7, 2026-ra pedig 2,9 százalékos hiánnyal kalkulálnak.

A kormány mindig nyitott a büdzsé átszabására, amennyiben erre szükség van – válaszolt a miniszter arra a kérdésre, hogy szükséges-e az idei költségvetés módosítása. Mint fogalmazott, ha a tervezett lépéseket sikerül átvezetni a költségvetésen, akkor további módosításra nem lesz szükség, és számíthatunk a prognosztizált 2,5 százalékos gazdasági növekedésre. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy nem lesz nyugdíjprémium, mert annak kifizetésére csak 3,5 százalékos növekedés esetén köteles a kormány.

Torzók nem maradnak fenn – így válaszolt Vitályos Eszter arra a felvetésre, miszerint Lázár János építésügyi és közlekedési miniszter leállította az Amerikai úti zsidó Szeretetkórház építési munkálatait. A tárca a költségvetés védelmében és háború miatt hozta meg a beruházásokat érintő döntéseket, amelyeket néhány hónapon vagy éven belül befejeznek.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink