hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Varázsszó járja be az egészségügyet

A magánforrások – egésszégügybe való  – bevonásának hirtelenjében rendkívül felkapott gondolatához fűz néhány megjegyzést a NOL.

Ma olyan időket élünk – állapítja meg a szerző  –, amikor a szakmabeliek is könnyen felsorakoznak az Uzsoki kórházban már alkalmazott fizetős modell általánossá tétele mögött, holott annak hatásáról tapasztalat és idő híján egyelőre szinte semmit sem tudni.

Ugyanilyen lelkesedés kíséri azt a javaslatot, hogy fizessenek a betegek az orvosválasztásért, miközben csak érintőlegesen kerül szóba, milyen feltételei, illetve következményei lennének ennek az érintett intézményeknél. Pedig – egyebek mellett – tökéletesen mérhetővé és átláthatóvá kellene tenni az egyes orvosok szakmai munkáját, másrészt lehetőséget kéne teremteni az orvosok szabad és tisztességes versengésére a ma még megkövült hierarchiáktól megnyomorított osztályokon.

És akkor még nem szóltunk arról, hogy miként garantálható a szűk gyógyító kapacitások igazságos elosztása egy-egy kórházi részleg „orvosválasztó”, illetve a pusztán a befizetett járulék ellenében gyógyulni vágyó betegei között – olvasható a nol.hu-n.

cimkék

hirdetés

Könyveink