hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Vannak már éjjeli és hétvégi diagnosztikai műszakok is

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke a „14 napos szabály” gyakorlati következményeiről is beszélt a Magyar Hírlapnak adott interjújában.

Az adósságcsökkentést is érintő beszélgetésből egy rövid részt idézünk:

– Megjelent az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatója a június 1-jétől bevezetett, tizennégy napos szabályról, amely szerint daganatgyanú esetén az érintett betegnél két héten belül el kell készíteni a képalkotó diagnosztikát. Képesek teljesíteni a kórházak a feladatot?

– Ez a legnagyobb kérdés jelenleg. Előnyt jelent, hogy aki határidőn belül elvégzi a vizsgálatot, pluszpénzt kap, ami nagy motiváció. Ellenben nagy az erőforráshiány, vagyis kérdéses, lesz-e elegendő CT- és MRI-készülék, illetve megfelelő számú szakember, aki ezeket a vizsgálatokat elvégzi. Egyre több helyről hallom, hogy plusz késő esti, éjszakai, sőt akár hétvégi műszakokat illesztettek be a rendbe. Ez egyfelől jó, mert jobban kihasználják a gépeket. Ám szintén fontos tényező, hogy a munkaerő részéről ennek mi az ára, illetve hogy egyáltalán vállalja-e a plusz műszakot az az egyébként kis számú radiológus és asszisztens csapat, akik jelenleg Magyarországon dolgoznak a szakmájukban. Nehézséget jelenthetnek a munkaidő-direktívák is. A kórházak ugyanakkor igyekeznek megfelelni ezeknek az elvárásoknak, a cél pedig jó.

– Hely- vagy kapacitáshiány esetén az OEP átirányíthatja a beteget másik kórházba, annak érdekében, hogy valóban két héten belül elkészüljön a lelet. A vizsgálatért járó pluszdíj ebben az esetben is jár az intézménynek. Nem adhat ez okot a kórházak közötti „versengésre”?

– Egyáltalán nem kizárt, ez az intézkedés egyik veszélye lehet. Amennyiben „elhalásznak” egy-egy beteget, az a vizsgálatot elvégezni nem tudó kórháznak a TVK, azaz a teljesítményvolumen-korlát csökkenését jelenti. A „verseny” szempontjából ez azért nem szerencsés, mert értelemsze­rűen ott van nagy kereslet, ahol erősebb a diagnosztika és nagyobb a rutin, és tény az is, nem minden lelet egyforma – olvasható a magyarhirlap.hu-n.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink