hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Csak egy kanyart vágtak át a diagnózisért kígyózó sorokban

A daganatgyanús betegek képalkotó vizsgálatának „14 napos szabálya” nem képes önmagában időhatárt szabni a a diagnózisra és a kezelés megkezdésére – derül ki a NOL írásából.

A lap a folyamat résztvevőivel azt tekinti át, hogy a rákgyanús betegek kivizsgálásának és kezelésük megkezdésének hány olyan állomása van, ahol jelenleg a sorállások miatt késik, végeredményben elfogadhatatlanul hosszúra nyúlik a folyamat. Ezek közül a most kordába szorított CT-, illetve MR-vizsgálat csak az egyik, s nem is biztos, hogy a legnagyobb késdelmet okozó.

Ahogy az összegzésben Weltner János sebészfőorvos fogalmaz a lapnak: a kormányzati intézkedés arra jó, hogy amennyiben a kormány ezt találta az ellátás leggyengébb láncszemének, akkor beavatkozása után legalább az kiderülhet, melyik a következő gyenge pont.

Arról pedig, hogy ténylegesen mennyi idő kell a diagnózishoz egy daganatgyanús betegnek, nincs pontos adat. Ennek nyomán azt sem tudni, hogy mi késlelteti valójában a kezelés megkezdését – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink