hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Van gépük hozzá

A napokban alakult meg az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete. Az indulásnál 11 cég tette le a voksát – kilépve az Orvostechnikai Szövetségből – az új alakulat mellett, s hozzájuk állítólag már további érdeklődők is csatlakoztak.

Az ETOSZ egyébként a jövőben szoros együttműködésre törekszik az OSZ-szel – hangsúlyozta Csató András -, hiszen a gyógyászati segédeszközök „világának” ma keresve sem lehet értőbb szakértőit találni, mint az Orvostechnikai Szövetségnél. Ahogy az új szervezet elnöke kifejtette, az ETOSZ tagjai – amelyek között vannak kis- és közepes méretű vállalkozások, hazaiak és külföldiek valamint gyártással, szolgáltatásokkal, informatikai-diagnosztikai-terápiás eljárások beszállításával foglalkozók egyaránt – a kórházak innovatív eszközparkjának 80, míg az innovatív technológiák 50 százalékának beszállítói. A szervezet három szekcióval indít, ezek egyike a képalkotó diagnosztikai cégeket, egy másik a szervpótló kezelésekkel kapcsolatos szolgáltatókat nyújtókat, míg a harmadik a mozgásszervi-sebészeti cégeket tömöríti. Terveik szerint hamarosan lesz egy negyedik szakmacsoport is, amely a kardiovaszkuláris területek beszállítóit tömörítené.

Kiderült továbbá az is, hogy a szervezet nem az ország egészségügyi intézményeinek szuper innovatív eszközökkel történő azonnali teleszórásában gondolkodik, hanem a meglévők hatékonyabb kihasználásában, illetve az eszközpart, az alkalmazott technika és technológia színvonalának első lépésként a visegrádi országokéhoz közelítésében, s egy később időpontban, a fejlett államokéhoz igazításában.

Az elnök megfogalmazása szerint szervezetük célja az új technológiák megismertetése illetve meghonosítása, alternatív források felkutatása a fenntartható ellátórendszer kialakítása érdekében illetve újfajta szemlélettel egységes egészségügyi ágazat megteremtése. „Az új szakpolitika megkezdte az egészségügyi ágazat alapjainak átszervezését, most jön az építő munka, a szabályok kialakítása, s ebből nem akarnak kimaradni” – foglalta össze a lényeget Csató András.

Mindez a gyakorlatban azt jelentené – derült ki Holchacker Péter igazgató szavaiból -, hogy az ellátórendszer fenntarthatóságával kapcsolatos elképzeléseiket akarják megfogalmazni, akár konkrét jogalkotási javaslatokkal, annak érdekében, hogy az intézmények maguktól is képesek legyenek érdemi partnerként fellépni a piacon. Bár a forrásteremtés alapvetően szakpolitikai és makrogazdasági kérdés, véleményük szerint számos követésre méltó példa akad világszerte az alternatív források bevonására, amelyek gyakorlata egyébként nálunk sem ismeretlen. Fontosnak tartják továbbá, hogy a jelenlegi, forráshiányos helyzetben az uniós keretek felhasználása már a tervezés pillanatától kezdve a hatékonyságra fókuszáljon. S végül, a szaktárca által az elmúlt években begyűjtött tengernyi ágazati információból szeretnének részesülni, annak érdekében, hogy az üzletemberek is reálisan tervezhessenek, kalkulálhassanak.

Elismerve annak a felvetésnek a jogosságát, hogy a felsorolt tennivalók döntő többsége a szakpolitika, s nem egy érdekvédő szervezet feladata, leszögezték: mindenképp együttműködésre törekednek az egészségpolitika alakítóival. A MedicalOnline kérdésére – vajon honnan kívánják előteremteni az alternatív forrást, hiszen a kormány élesen elutasít minden co-paymant féle javaslatot – némiképp bonyolult, ám egyértelmű válasz érkezett. „A legtöbb esetben a ma már létező, a magyar egészségügy szövetébe szakmailag jól illeszthető magánellátók tekintetében az a legnagyobb akadály, hogy egy-egy ellátó intézmény köz- és magánfinanszírozott ellátást nagyon nehezen tud egyszerre nyújtani. Nagyon sok esetben akadályozzák egymást. De nem a biztosítási rendszert kell megváltoztatni – hangzott el a kategórikus kijelentés – hanem az intézményt kell olyan helyzetbe hozni, hogy tudjon ilyen szolgáltatást nyújtani.”

Lényegében tehát ez a „többletforrást nem igénylő” megoldás az a korábbi elképzelés lenne, amely szerint a klinikákon és kórházakban fellelhető, késő délután illetve este gyakorta kihasználatlanul álló nagyértékű diagnosztikai berendezéseken akár pénzért fogadhassanak betegeket. Ennek lényegében – derült ki – egyetlen akadálya van, az egészségügy jelenlegi humánerőforrás helyzete.

Az Orvostechnikai Szövetség egyébként ma délután tartja soros közgyűlését, ahol nyilván az is kiderül, miként vélekednek a távozók céljairól, az új lobbicsoportról.

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink